У Росії порушили карну справу проти вандалів на херсонському кладовищі

3 года назад 0

Юрисдикція слідчого комітету сусідньої держави на Україну взагалі не поширюється.

У Російській Федерації порушили “кримінальну справу” щодо вандалізму над могилами на Херсонському меморіальному кладовищі 12 січня. Про це повідомив Слідчий комітет РФ. 

“За даними слідства, невстановлені особи, діючи за мотивами негативного відношення до діяльності СРСР в часи Другої світової війни, на меморіальному кладовищі у Херсоні розбили та повалили на землю 17 кам’яних плит, встановлених на братських могилах бійців Червоної армії, які загинули при звільненні Херсона від німецько-фашистських загарбників”, — йдеться в повідомленні.

На думку російських слідчих, “вказаними цинічними діями зловмисники продемонстрували свою зневагу спільною пам’яттю та історією боротьби братських народів з фашизмом”.

Оскільки юрисдикція слідчого комітету РФ на Україну взагалі не поширюється, дізнатися деталі цього злочину російські слідчі могли хіба що з інтернету. Саме з нього вони, вочевидь, й зробили “висновок” щодо мотивів зловмисників. 

Карну справу вони порушили за однією зі статей кримінального кодексу Росії, який є “нормативним актом, що встановлює злочинність та покарання дій на території РФ”. Тож російські слідчі перевищили свої повноваження не лише за українським, а й за російським законодавством. 

Крім того, у своїй заяві слідчий комітет РФ припустився низки грубих помилок, які свідчать про те, що їхнім спеціалістам не відомі не лише загальновідомі деталі цього злочину, а й базові історичні відомості про Другу світову війну рівня середньої школи. Адже від рук вандалів у Херсоні постраждали не лише поховання радянських військових, а в часи Другої світової в Україні взагалі не перебували фашистські загарбники. Як і решта України, Херсон окупували не італійці, а військові націонал-соціалістичної Німеччини — країни, яка була основним союзником СРСР у перші роки Другої світової війни. Разом із нацистами СРСР окуповувала мирні європейські країни і масово вбивала та депортувала їхніх громадян. Зараз цю практику Росія продовжує на тимчасово окупованих територіях України, Грузії та Молдови.

Найкраще безпам’ятство Російської держави щодо тих, хто боровся з нацизмом у часи Другої світової війни ілюструють заяви її очільника Владіміра Путіна, нібито,  РФ перемогла би в ній без України. Також усі останні роки Путін демонстративно відмовляється від привітань лідерів країн-переможців у Другій світовій війні. В тому числі, України.

Нагадаємо, що за фактом наруги над похованнями Національна поліція України відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 297 КК. Вандалам загрожує 3 роки позбавлення волі. 

Олег БАТУРІН.