З незручним свідком розправилися в селі на Херсонщині

3 года назад 0

Херсонщина наче повертається у лихі 90-ті – знову частішають «стрілки» бандитські «розбірки». І знову від них потерпають сторонні люди, котрі ні до якого криміналу стосунку не мають. Просто опинилися не в той час і не в тому місці, як-от мешканець села Благодатне Василь Малохатко. Василь Сергійович із дружиною Лідією є власниками сільського магазину і кафе, де під вечір полюбляють збиратися їхні земляки. В один з таких вечорів Василь Сергійович заїхав у кафе, аби взяти додому води. Та раптом з вулиці почув ґвалт та загрозливі вигуки, змішані із нецензурною лайкою. Підприємець визирнув надвір і побачив сріблястий «Фольксваген Пассат». Біля нього стояли  п’ять молодиків, і в чомусь звинувачували мешканця Благодатного Євгена Г. Тут Євгена вдарили так, що той упав.

 Підприємець кинувся між нападниками та жертвою, аби припинити побиття – таке порушення громадського порядку ні йому, ні працівникам кафе, ні відвідувачам було зовсім не потрібне. Та у відповідь 63-річний «миротворець» отримав такий удар в обличчя, що ніс хрупнув під чужим кулацюгою, і полилася кров. Від другого удару у вухо Василь Сергійович втратив свідомість. А коли очуняв, то побачив, що Євген також лежить на землі, і всі п’ятеро свавільників з усіх сил копають його ногами, наче прагнуть розчавити. Василь Малохатко намагався припинити розправу бодай криком, та докричався до того, що «скажена п’ятірка» знову переключилася на нього з побиттям. Воно припинилося тільки тоді, коли з кафе повискакували численні свідки, включно з дружиною та сином Василя Сергійовича. Нападники тоді просто сіли до «Фольксвагену», і втекли на ньому.

Чого не поділив Євген із молодиками, Василь Сергійович так і не дізнався. та йому й не до того: адже лежить у лікарні із зламаним носом та поламаним ребром. Всіх п’ятьох нападників він упізнав: двоє з них є мешканцями Благодатного, троє – з селища Іванівки. Про їх особи  з іменами та прізвищами підприємець повідомив поліцію. Там почали кримінальне провадження, та невідомо, чим воно скінчиться. В усякому разі, до потерпілого у лікарні більше жоден поліцейський не навідувався. Нікого з учасників нападу не затримували і не арештовували. По-звірячому побити двох людей у публічному місці  — за нашими правовими стандартами, то не тяжкий злочин. Отже, нема й законних підстав брати підозрюваних під варту. Вони можуть вільно вештатися селом, і як завгодно тиснути на родину потерпілого. Тут для них широке поле можливостей: адже власники маленького бізнесу дуже вразливі перед злочинними посяганнями.  От коли знахабнілі «гопники» хату спалять чи заб’ють когось до смерті, тоді, може, їх від суспільства таки ізолюють. Однак загиблому від того вже легше не буде…

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

На знімку: Василь Малохатко після побиття.