Амбітні цілі: радниця мера Каховки робить ставки на розвиток аграрної сфери та маленькі господарства

7 лет назад 0

Каховка – комфортне та екологічне місто із розвинутою інфраструктурою та сімейними господарствами, що займаються виготовленням меду та хліба. Таким бачить маленьке південне місто радниця мера Каховки Яна Брик.

Більше року молода, активна та відкрита до усього нового юрист Яна Брик працює радницею-консультантом мера Каховки Андрія Дяченко. Разом із тим дівчина встигає бути консультантом в міжнародній організації з міграції ООН, координатором соціальних проектів Всеукраїнської ГО «Поруч» та помічником народного депутата Сергія Хланя. На питання, у чому ж полягає твоя робота, Яна відповідає: «Моя основна роль – у привнесенні інновацій у місто і підготовка проектів та подання їх на грантові програми. Всі інновації, які я бачу в інших містах, показую Андрію Андрійовичу. Ми обговорюємо та намагаємось їх реалізовувати у Каховці».

«ХВ»: Про які міські інновації йде мова?


Яна Брик: Це демократичні інструменти, як електронні петиції чи громадський бюджет … цього раніше не було в Каховці. Це стосується і спортивної пробіжки, яку реалізовували влітку 2016 року. Зараз ми розробили та подали проект «сонячні зупинки». Оскільки наше місто славиться кількістю сонячних днів, тому вирішили, чому б не використати природні переваги півдня і запровадити подібні маленькі інновації. І як результат, місцеві жителі будуть не просто чекати на громадський транспорт, а зможуть підзарядити свій телефон чи інші гаджети. Але разом із тим буде ще й освітлюватися прилегла територія за рахунок сонячної енергії.
Цей проект плануємо реалізувати за рахунок грантових програмам.
«ХВ»: Як сталося, що ти стала радником мера?
Яна Брик: Коли Андрія Андрійовича запитують, де він взяв таку радницю, він жартує – «виграв у карти». Ну і я відповідно також кажу – «мене програли у карти». А якщо серйозно, то відразу після виборів мер шукав собі кваліфіковано помічника і, також, мою кандидатуру порадив Сергій Володимирович Хлань. І от тепер я радник.
Мер запросив на бесіду – мені стало цікаво. Ми зустріли, обговорили і після вирішила спробувати. Та разом із тим, я захоплююсь темою розвитку міст, громади, муніципалітету.

«ХВ»: Якщо говорити про розвиток Каховки, як ти це бачиш? Чи різниться стратегія розвитку міста мера і твоя, як радника?


Яна Брик: Тут нам пощастило: у багатьох речах щодо розвитку Каховки у нас погляди збігаються. Ми проходили курс навчання у школі мерів та захистили нашу стратегію розвитку міста. Суть проекту полягала у тому, щоб на вихідні виїздити до Києва, проходити стажування у муніципалітеті та за допомогою експертів розробити стратегію розвитку міста.
Як виявилось, у Каховці взагалі не було стратегії. Був лише розвиток регіону і наше місто там представлено, як один із компонентів. Але повноцінної стратегії розвитку на кілька років у Каховці не було. Існували певні програми розвитку малого бізнесу, економіки, але такої стратегію, якою вона має бути, не було.
«ХВ»: На сьогодні стратегія є… Куди прямує Каховка?
Яна Брик: Програма дій прописана до 2020 року. І ми бачимо місто як аграрний та логістичний центр. Жителі Каховки почувають себе комфортно. Також це зелене та енергоефективне місто. А каховці активно залучаються до його розбудови.
Що ж до аграрної сфери. Хочемо чи не хочемо цього визнавати, але Херсонщина, Каховка, Каховський район – сільськогосподарський регіон, який за цей рахунок має розвиватися та збагачуватися.
Навіть у межах нашого міста є багато земельних ділянок, які можна використовувати. Це не означає, що усе має засіватися помідорами, зерном, пшеницею або соєю. Це можуть бути господарства маленькі, сімейного типу, які будуть займатись виготовленням меду, вина, кондитерської продукції чи хліба. На сьогодні цього в Каховці не має і я не розумію цього. Чому у такому містечку, де є хороші природні ресурси, відносно дешева робоча сила, не має маленьких виробництв чи фермерських господарств сімейного типу?
Якби це було, це б користувалося попитом, я думаю. Дуже радію із того, що у нас почала розвиватися потроху «каво індустрія» – у нас з’являються кав’ярні. А це ж не тільки спілкування та проведення вільного часу, але й податки та поповнення місцевого бюджету.
«ХВ»: На початку літа ти стала активним учасником та організатором Кубка мера Каховки – масового забігу. Чи планується щось подібне далі?
Яна Брик: Так, у цьому заході я була одним із організаторів. Та додам, що ми наголошували на тому, що це буде щорічний пробіг і вже готуємось до наступного – розробили кілька нестандартних фішок. Думаю, буде цікаво. Та й розмах плануємо не 500-600 осіб, а залучити півтори тисячі каховців.
  Після пробігу з’явилася дуже позитивна тенденція – багато людей почали виходити на стадіон. І я сподіваюсь, що ми також на це вплинули. І найголовніше, що бігли парами або ж сім’ями. Тривалий час після пробігу одержувала повідомлення від знайомих та друзів із обіцянками долучитись до нашого спортивного дійства. Отож маю надію, що так і буде.  Плануємо не тільки пробіжки, але й велопробіг.   ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Каховка побежала: в Кубке мэра участие приняли до 700 человек

«ХВ»: Зі спортом зрозуміло… А чи плануєте розвивати культурну сферу Каховки?


Яна Брик: Так, звісно. Плануємо показ документальних фільмів на початку грудня. Звичайно, намагаємося привозити щось цікаве, але поки не затратне. Ми не можемо запросити Океан Ельзи, бо вони не приїдуть через те, що не має окупності. Але в планах, та ми з цього року вже хотіли, запросити Фестиваль вуличної їжі… та шкода, вони не встигли приїхати через певні організаційні моменти.
Зараз ми розглядаємо різні варіанти проведення у Каховці літніх та осінніх фестивалів вуличної їжі, української кухні… не тільки ж одні бургери споживати – у нас є багато національних смаколиків. Хочемо проводити різні культурні заходи, щоб не сприймали Каховку як колись «столицю» Таврійських ігор, а асоціювали її із успішних населеним пунктом.
Моя мрія – позбутися цього ярлика та започаткувати щось нове.
«ХВ»: Розкажи про «бюджет участі» або «громадський бюджет» у Каховці. Мені відомо, що мер Андрій Дяченко цю ідею активно лобіював та продовжує цю новацію підтримувати. Яка твоя участь в цьому рішенні?
Яна Брик: В Україні це не нова практика, але я дуже переживала, наскільки її сприйматимуть у Каховці та чи буде взагалі попит на ці кошти серед громадських активістів. Та важлива була й думка депутатів.
Коли ми були у Польщі і там представляли цей громадський бюджет, то Андрій Андрійович після презентація просто поглянув на мене і я зрозуміла, що треба зайнятися терміновою розробкою і зраділа, що у Каховці це точно піде. У Польщі були у червні, у липні вже розробили положення про громадський бюджет, а на початку серпня уже на сайті міськради висів проект рішення.
Спочатку спланували 100 тисяч грн. Потім вирішили брати певний відсоток від бюджету розвитку, що цього року становив приблизно 9 млн. Але була також розмова із фінансовим відділом і ми зрозуміли, що бюджет розвитку скоротився, тому вирішили зробити пробний варіант – 200 тисяч гривень. І цей бюджет участі буде йти окремою статтею видатків у міському. Але це не означає, що сума в 200 тисяч буде виділена на увесь рік – це лише початок. Ми повинні побачити та проаналізувати тенденцію: якщо буде великий попит, а я на це сподіваюсь, то ми видатки будемо намагатися збільшувати.
Але разом із тим є багато донорських програм, що займаються збільшенням громадського бюджету, тому ми також будемо у цій сфері працювати. І я сподіваюсь, що це стане популярним та необхідним у Каховці. Хочу, щоб у Каховці громадський сектор став живим.   ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Постсоветский Херсон: возможна ли новая архитектурная жизнь на руинах союза?
  «ХВ»: Як будуть розподілятися ці кошти? Це буде конкурсна основа?  
Яна Брик: До Каховської міської ради певна громадська організація подає проект, що має бути підтриманий десятьма чи більше місцевими жителями. А далі вже відповідна координаційна рада у складі восьми осіб переглядає усі пропозиції та проекти, де вказані його розрахунки, доцільність та обґрунтованість.
Так, це буде конкурсна основа – чесна та прозора. А якщо будуть подані подібні проекти, то ми будемо намагатися їх координувати та поєднувати.
Спілкувалась Юлія Соломахіна