«Браконьєри пиячили всю ніч. Зранку не змогли знайти човен»

5 лет назад 0

Віктор Іванько біля конфіскованих у браконьєрів човнів

З початком холодів риба в Дніпрі збивається в зимувальні ями. Це – найкращий час для браконьєрів. 

Керівник черкаського рибоохоронного патруля  Віктор Іванько  розповідає Gazeta.ua як ловлять браконьєрів на Дніпрі, куди дівають конфісковану рибу і що наші суди присуджують зловмисникам

Яка зараз ситуація із браконьєрством на річках?

Сонна байдужість, яка мала місце в часи Януковича, змінилася громадською активністю. Ловити порушників щодня допомагають хлопці із Національного Корпусу, Автомайдану, численних ветеранських організацій воїнів АТО, водна поліція. Суспільство почало усвідомлювати, що браконьєри – вороги кожного. Не можна жити в цивілізованій країні й бити рибу електровудками, кидати кілометри сіток. В Європі рибалка впіймає велику рибину, сфотографується з нею і відпускає назад. Розуміє, що це маточне поголів'я, дасть багато потомства. А в нас схопить і бігом біжить на базар.

Яке сучасне обладнання використовують браконьєри?

Вже зараз мають тепловізори, GPS-навігатори, човни з моторами в 300 кінських сил. У нас найпотужніший – лише на 150. Щоправда останнім часом теж модернізуємося. Обласна влада виділила кошти на три тепловізори, ехолот. З його допомогою бачимо сітки на глибині. Маємо новий фотоапарат, на який фіксуємо злочинців і шкоду, яку наробили.

Браконьєри часто тікають?

Затримуємо багатьох. Довести провину дуже важко. Кажуть, сіті не мої, мов рибу руками наловив. У разі затримання миттю викликають дорогих адвокатів. Плюс наші суди ще жодного браконьєра не посадили. Максимум — штраф. Порушення правил риболовлі — від 34 до 170 гривень. Грубе порушення — від 170 до 510. Кримінальна відповідальність настає із суми збитків у 2500 гривень. За вдалий виїзд один браконьєр заробляє в середньому від 15 до 20 тисяч гривень. Тому нинішні штрафи – неефективні. Реальне покарання – конфіскація човнів, сіток, автомобілів. Але суди й у цьому їх жаліють. Зараз Верховна Рада має затвердити нові штрафи: порушення – 680-2500, грубе порушення – 3400-5110 гривень, кримінальна відповідальність – від 34 до 85 тисяч штрафу. Повторна – 119-225 тисяч.

Куди діваєте конфісковану рибу?

Здаємо спеціалізованим організаціям. Там усе обліковують і реалізують. За продажем слідкують податківці.
Нещодавно браконьєри знахабніли до краю. Перегородили сіткою Дніпро в районі черкаського моста. Всю річку, від берега до берега. Не давали рибі жодного шансу. Ми їх затримали. Сподіваємося, що суд оштрафує їх на 120 тисяч гривень.

Які кумедні випадки траплялися?

Вчора в районі Тубільців затримали двох. Звечора заховали човен, наготували сітки й пішли пиячити. Напилися до поросячого вереску. Зранку виходити на річку, а вони не можуть знайти човна. Почали викликати поліцію. Прибули й наші хлопці. Знайшли не тільки човна, а й сітки. Сітки вилучили. Кажемо: "Вам пощастило, що не встигли наловити. Бо мали би серйозніші клопоти".

Пропонують хабарі?

Суми не називають, кажуть: "Давайте порішаємо". Усі вирішення — в суді. Ще й претензії висловлюють. Ловимо дрібніших — кажуть, ловіть крупних браконьєрів. Ловимо крупних — радять ловити депутатів.
Зазвичай браконьєрами стають молодики років до 30. Вони не хочуть важко трудитися.

Є риби, які зникли з Дніпра?

Ще у 1930 роках тут водилися осетри. Зараз і спогадів немає. Якщо не спинити браконьєрів, то до 2020 виб'ють усіх сомів. Зараз б'ють рушницями, ловлять сітками. Спіймаєш, а вони кажуть: "Це я на квок ( рибальський засіб, який імітує звуки, що їх видає сом, коли ковтає їжу з поверхні води. Сом чує звук і ковтає все, що лежить на поверхні води. — Gazeta.ua) упіймав".