Чи ухвалять закон про обіг зброї та що чекає на громадські формування

5 лет назад 0

Комітет з питань правоохоронної діяльності ВРУ працює над багатьма чутливими для суспільства законопроєктами. Зокрема, там вирішують як реформувати громадські формування з охорони правопорядку. Також члени комітету мають дійти згоди з депутатами щодо скасування "правки Лозового". Нардепи не захотіли за це голосувати, бо цей же проєкт закону дозволяє НАБУ та ДБР їх прослуховувати.

ож які шанси, що депутати приймуть законопроєкт з другого разу – розповів Голова комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

— Денисе, які законопроєкти найближчим часом буде винесено на розгляд у Верховну Раду?

— Найперше – це низка законопроєктів, поданих Президентом України. Основний стосується змін до Кримінального процесуального кодексу щодо скасування "правки Лозового" (вона стосувалася строків досудового розслідування, призначення і проведення експертизи, можливості оскаржувати повідомлення про підозру тощо, – 24 канал). Парламент відправив його на повторне друге читання, яке відбудеться, вочевидь, вже цього тижня. На комітеті ми розглядатимемо правки до нього з урахуванням поданих пропозицій.

Думаю, найближчим часом вирішимо це питання, оскільки можемо швидко дійти згоди по всіх питаннях. Якщо в цьому документі не знайдемо спільне рішення щодо правового режиму обшуку, виїмки, огляду, проведення негласних слідчих розшукових дій стосовно народних депутатів, тоді ці питання винесемо в окремий законопроєкт. Щоб через ці аспекти не зупиняти ухвалення законопроєкту щодо скасування правок Лозового. Адже в ньому є багато позитивних норм, які не стосуються депутатів.

— Чому комітет не розглядає такі важливі законопроєкти, як, зокрема, про обіг зброї?

— Все впирається в те, що по багатьох із них лише цими днями спливає термін подачі альтернативних законопроєктів.

Крім цього, є блок так званих перехідних законопроєктів, які перейшли до нас від депутатів попереднього скликання. Позиція сьогоднішньої більшості полягає в ухваленні хороших законодавчих ініціатив не залежно від того, депутати якого скликання їх розробляли. Тому часто на цьому піаряться політичні сили, які входили в більшість у Раді 8 скликання. Щоправда, тоді ці документи справді розроблялись, але вони не мали шансів бути ухваленими.

В цьому контексті згадується проєкт закону про приватну детективну діяльність, який давно розроблений і його вимагає суспільство…

— В ньому прописано дуже багато потрібних аспектів і громадськість його вимагала, тому Рада ухвалила, але попередній президент заветував. Лише зараз є реальний шанс розібратись та ухвалити адекватний, виважений законопроєкт.

У нас інше ставлення до питання законотворчості. Якщо раніше розгляд проєкту закону в комітеті ще нічого не означав, (а я мав можливість спостерігати за цим в якості позаштатного консультанта комітету), сьогодні ситуація кардинально інша. Ми розуміємо: те, що сьогодні обговорюється на комітеті, вже завтра буде розглядатись в Раді й з великою долею вірогідності ухвалено.

— Чому законопроєкти часто "губляться" у парламентських коридорах?

— Справді, раніше були законопроєкти, розглянуті комітетом, які роками вносилися в порядок денний сесії, але з тижня на тиждень пересувалися і не мали шансів бути ухваленими. І це попри те, що на необхідності їх ухвалення наполягав профільний комітет, фракція. Не було політичної волі, через що зупинявся весь процес. Цей механізм абсолютно зрозумілий. Він не має нікому впадати в очі. Зараз в нас немає жодних обмежень, натомість є питання, які ми маємо розглянути.

Найближчим часом буде створена робоча група, яка працюватиме над удосконаленням закону про оперативно-розшукову діяльність, який застарів. Після ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу в 2012 році не зрозуміло, яке місце займає оперативно-розшукова діяльність при розслідуванні та попередженні злочинів. Це особливо актуально в контексті реформи СБУ.

— Багато дискусій виникало і навколо законопроєкту про обіг зброї…

— Вже цього тижня ми плануємо створити кілька робочих груп, одна з них працюватиме над ним. Наразі у нас є два альтернативних законопроєкти. Але в цій темі необхідно розібратись – які є загрози, переваги, вивчити досвід інших країн.

Хоч до нас приходять експерти і кажуть, мовляв, все вивчено і потрібно лише ваше рішення, але ми так не працюємо. Нові члени комітету повинні розібратись і поглиблено вивчити це питання. Обіг зброї – надзвичайно важливе рішення, яке стосуватиметься кожної сім'ї. Незалежно від вашого ставлення до зброї. Приміром, полегшення отримання дозволу на отримання пістолета з гумовими кулями стосуватиметься кожного, а тим більше легалізація вогнепальної короткоствольної зброї.

— А як щодо реформи громадських формувань з охорони громадського порядку й державного кордону?

— Це один із глобальних напрямків, який потребує змін. З моєї точки зору, тут у нас панує повний хаос. Ми не знаємо, скільки у нас громадських формувань і їх членів в Україні. Оскільки немає єдиного обліку таких формувань, відсутній єдиний реєстр їхніх членів. Вони реєструються в місцевих органах влади по всій Україні. Члени цих формувань, яких тисячі, мають право на використання спецзасобів (пістолет з гумовими кулями). Власне, у них є набір прав, якими вони часто користуються не для охорони громадського порядку й сприяння в цій роботі поліції. Назрів час переглянути це питання. Його потрібно вирішувати дуже зважено, оскільки це питання нацбезпеки.