«Енергія» зіграла у чемпіонаті на тверду четвірку

6 лет назад 0

Всі фото Олександра Крупіци

Черговий м’яч у воротах суперника.

Завершився черговий чемпіонат України з футболу. У групі «Б» другої ліги  виступало два представники Херсонщини.

Найкраще грала в цьому турнірі новокаховська «Енергія», яка фінішувала на третьому місці, поступившись командам міст мільйонників Дніпру та Харкову.

 «Енергію» люблять у Новій Каховці. На матчі приходить багатенько уболівальників. Це народна команда. Їй допомагають усі, хто може і скільки може. В «Енергії» грають молоді футболісти, яким лише трішки більше за двадцять років. У її лавах немає суперзірок. Тут вирощують своїх майстрів. Так, один з кращих бомбардирів другої ліги Дмитро Шастал був придбаний командою з Олександрії, що виступає у прем’єр-лізі. Звісно, втрата такого майстра  позначилася на грі енергетиків у третьому колі. І все ж  команда зуміла посісти почесне третє місце. Цьому сприяла наполеглива праця усього колективу  клубу.

Ось короткий аналіз виступу команди для онлайн газети «Вгору» головного тренера «Енергії» Олега Федорчука.

Головний тренер «Енергії» Олег Федорчук .

— Олеже Вікторовичу, чемпіонат завершено. «Енергія» третя. Є почуття задоволення?

— Якщо брати увесь сезон, а не деякі окремі матчі, то, в принципі, задоволений сезоном. Ми розраховували фінішувати у п’ятірці, а за можливості посісти третє місце. По грі наших виконавців ми десь є третіми. Однак у нас маленька лава запасних. Тому втрата одного-двох гравців   мала велике значення. Взимку пішов Шастал. Ми перші чотири матчі третього кола не могли знайти йому заміну. Після операції лікувався наш капітан Бочак. У середині кола Кравчук отримав травму. Його теж прооперували. Він для нас також  знаковий гравець. Тому у нас виникли проблеми в обороні. А кінцівка чемпіонату була якось зім’ята. Однак я задоволений роботою футболістів і грою команди. Тож вважаю, що сезон ми провели добре, на тверду «четвірку» за п’ятибальною шкалою.

— Якій лініі в команді потрібно буде приділити більше уваги?

— Сезон довгий. Тому були періоди, коли невдало виступали голкіпери. Добре спочатку чемпіонату грала атака. А от весною були проблеми вже у цій ланці. Не зовсім вдало розпочинала на старті грати оборона, та у весняній частині ми пропустили лише шість м’ячів. Більше одного м’яча зазвичай не пропускаємо. Це хороший показник. Нам вдалося збалансувати оборону, але якість виступу деяких гравців бажає значно кращого.

 

Так вітають свою команду уболівальники

  — У міжсезоння які ланки команди хочете підсилити?

— Хотіли б знайти хороших виконавців по одному в кожну лінію. Адже потрібує підсилення як оборона і півзахист, так і атака.

— Довго відчувалася відсутність Шастала. Його повністю Вакулінський не замінив?

— Шастал багато сам забивав і був співавтором багатьох голів, віддаючи хороші паси. На Вакулінського ми розраховували, хоча він дещо іншого плану. У нього ще не вистачає майстерності. В деяких матчах виглядав непогано, але не вистачає стабільності. Він молодший на три роки. А досвід справа наживна. Взагалі, у всіх клубів є проблеми. Тому наше завдання передбачувати їх і намагатися робити так, щоб їх було якомога  менше. Головне щоб у грі команди була стабільність.

— Тепер відпустка?

— Так. Ми дамо футболістам відпочити двадцять днів. А потім розпочнемо готуватися до нового чемпіонату. Він стартує наприкінці липня. Час мине швидко.

Володимир Коваленко задоволений виступом команди

Почесний президент футбольного клубу «Енергія» Володимир Коваленко

— Володимире Івановичу, ви як мер міста Нова Каховка, як почесний президент футбольного клубу, задоволені результатами  команди?

— Від більшості  матчів «Енергії» як уболівальники, та і я сам, отримували задоволення.   Були окремі ігри, які не задовольняли нас. Особливо зі слабкими командами. Мабуть, гравці недо оцінювали суперника. Але у цілому я задоволений сезоном.

— У Новій Каховці дбають про «Енергію»?

— Ми створили нормальні умови для  команди.  Футболістам у місті є де тренуватись і грати. Вони зростають. Один гравець взимку навіть перейшов до  прем’єр-ліги. Ще деякими нашими виконавцями цікавилися команди з більш вищих дивізіонів. Більшість підприємців допомагають футбольному клубові.

— Задоволені роботою головного тренера?

— Тренер Олег Федорчук талановитий. Дуже порядна людина. У нього немає якихось договірних матчів. Він  ліпить з хлопців гарних футболістів, займається  виховною роботою. Тому в «Енергії» є командний дух. Є колектив.   

 

Команда «Енергія» перед черговим матчем

— А «Енергія» не збирається підвищитися у класі?

— Ні. І ось чому. Щоб побачити різницю між першою і другою лігами, потрібно подивитися футбол в обох дивізіонах. У більшості матчів першої ліги я не бачив великої різниці якості гри порівняно з другою лігою. А от витратна частина бюджету в першій лізі на команду втричі більша. Хоча,   підкреслюю,  дивитись ігри у виконанні команд другої ліги у більшості матчів значно цікавіше. Команди, потрапляючи у перший дивізіон, часто губляться і знову випадають назад, в другу лігу, витративши величезні суми грошей. Скажімо, той же кременчуцький «Кремінь», черкаський «Дніпро». А одеська «Перлина» взагалі знялася.  На сьогодні статус нашого міста, чисельність мешканців, спонсорські і меценатські можливості в підтримці футбольного клубу дозволяють нам стабільно працювати і існувати у другій лізі.  Першу лігу ми не потягнемо.

— І наостанок. Які завдання на наступний чемпіонат будете ставити перед колективом?

— Завдання  просте. Аби кінець літа та осінь «Енергія» зустріла у бойовій готовності. Футболісти мали хорошу фізичну форму. Були здорові і показували хорошу гру. Бо мешканці Нової Каховки вже звикли до цікавого футболу.   А новий чемпіонат обіцяє бути цікавим, бо до складу нашої групи увіллються дуже сильні команди. Я зустрічався нещодавно з мером Запоріжжя. Він сказав, що від міста буде виступати інша команда. Не ця, що посіла останнє місце у групі, а формується новий колектив, який вже грав у чемпіонаті країни серед аматорів. Сподіваємося, в другій лізі з’явиться і представник нашого обласного центру «Кристал». Тому попереду на нас чекає цікавий футбольний сезон.