Як вибрати вживану машину та скільки можна зекономити

5 лет назад 0

Найчастіше українці купують вживані авто до $10 тис. Найпопулярніші для сім'ї — марки Renault, Citroen Berlingo, Оpel Combo, Fiat Doblo.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів полтавець Віталій Яхно, власник фірми Street Avto. Займаються обміном, підбором, викупом, продажем вживаних і нових авто.

"10 тисяч доларів — середня вартість хорошого вживаного авто. На більшу суму не так часто трапляються клієнти", — говорить Віталій.

— На що треба звертати увагу при виборі вживаної машини?

— Звичайній людині важко самій вибрати якісне вживане авто. Тому на огляд краще брати із собою маляра або фахівця, який у цьому розбирається. Спершу треба дивитися на фарбування. Для цього є спеціальний лаково-фарбовий прилад. Він покаже, чи була машина в аварії та ступінь пошкодження. Хороший спеціаліст може визначити це на око. Заводська покраска покладена рівно, з маленькими хвилями. Видно, що працював робот. Людина так не зробить. Потім варто обдивитися кузов, перевірити заводські зазори між дверима, капотом, багажником. Далі — двигун. Для цього ми підключаємо діагностику. Спеціальний прилад визначає пробіг машини, чи був перемотаний двигун, чи стріляли подушки, як працює електроніка, кондиціонер.

— При яких пошкодженнях краще відмовитися від купівлі авто?

— Машину можна брати із мінімальним підфарбуванням. ЛФП перевіряє шар шпаклівки в ушкодженому місці. Якщо він досягає 2 сантиметрів — від такої машини краще відмовитися. Бо поїздить років два-три — і відпаде. Метал почне іржавіти.
Офіційні дилери дають гарантію від трьох до п'яти років або 100-150 тисяч кілометрів пробігу на нове авто. У разі негараздів ремонтують за власний кошт. Однак поломки трапляються рідко.

— Коли варто задуматися про продаж власного авто?

— Коли починаються проблеми з двигуном, коробкою передач або стає іржавіти. З кожним фарбуванням воно падатиме в ціні. Часто у двигуні виникають проблеми із головкою. Її можна полагодити за 500-1000 доларів. Це в тому разі, якщо вартість машини — до 10 тисяч доларів. Можна її зробити і не продавати, хай ще поїздить.

— Які марки вживаних машин зараз купують найчастіше?

— Найпопулярніші для сім'ї — Renault, Citroen Berlingo, Оpel Combo, Fiat Doblo. Вартість вживаного авто віком до семи років — майже 200 тисяч грн.

— Розкажіть про їх переваги і недоліки.

— Головна перевага цих марок — економія. Витрати палива — не більше 5 літрів солярки і 8 літрів газу. Майже утричі дешевше, ніж на машині із 4-літровим двигуном, де витрати бензину — 15-16 літрів. Також ці марки мають салон-трансформер. Сидіння складаються, всередину можуть поміститися один чи два дитячі візки. Явних недоліків немає.

— Що порадите із кросоверів?

— Nassan Qashqai, Volksvagen Tiguan, Аcura, трохи старішу Іnfiniti. Обійдеться до 300 тисяч гривень.

Найпопулярніші зараз марки лінійки Renault — Renault Duster, Renault Klio, Renault Laguna. На них усіх іде одна модель двигуна. Це свідчить про надійність. Renault Duster 2012 чи 2013 року можна взяти за 300 тисяч гривень.

— Скільки можна зекономити, взявши автомобіль не із салону, а вживаний?

— Наприклад, Renault Duster у салоні коштує 640 тисяч гривень, тобто десь 25 тисяч доларів. Вживане за 2018 рік із пробігом до 50 тисяч кілометрів можна придбати за 15-17 тисяч доларів. Суттєвої різниці в якості немає. А зекономити можна до 10 тисяч доларів.

Людина в будь-якому разі має зробити перший внесок — 20 відсотків вартості. Часто продають нам своє авто, хочуть купити інше. Ми робимо оцінку обох машин. Клієнт сплачує різницю. Якщо не вистачає — бере кредит під 21 відсоток. Ми працюємо з банками. Машину віддаємо з номерами, техпаспортом.