Наталія Каплан, сестра Олега Сенцова: «Про в’язницю він не пише у листах»

5 лет назад 0

13 липня українському режисеру Олегу Сенцову виповнилося 43 роки. Уже шостий день народження український політв'язень зустрічає в російській неволі. В Україні в цей день проходять акції солідарності на підтримку Сенцова та інших українських громадян, незаконно утримуваних на території Росії.

Журналіст сайту "Сьогодні" зустрівся з сестрою Олега Сенцова Наталією Каплан, щоб дізнатися, що робиться для звільнення української режисерки зараз.

— Наскільки подібні акції, як до дня народження Олега, важливі у справі звільнення Сенцова?

— Це дуже важливо. Як тільки про людину забувають, за неї тут же перестають боротися. За Олега продовжують боротися, це підтримує і самого Олега. Є два види ув'язнених: ті, яким пишуть і яких пам'ятають, і ті, яким не пишуть і яких не пам'ятають. Олег серед тих, яких пам'ятають, і дуже важливо, тому що він отримує колосальну підтримку, як і від листів.

— Зараз про тему звільнення політв'язнів говорять більше або менше?

— Об'єктивно стали дуже мало говорити, і на міжнародному рівні в тому числі.

— Це пов'язано з тим, що немає зрушень у справі?

— Зрушень не стане на порожньому місці, вони не візьмуться, якщо на міжнародному рівні всі мовчать.

— Президенту Росії Володимиру Путіну 20 червня задавали питання про можливість обміну Сенцова на російського журналіста Кирила Вишинського і той заявив про те, що "думає і не забув". Як ви оцінюєте можливість такого обміну?

— Обмін – це єдина можливість витягти Олега, інших можливостей не бачу. Але все в руках Путіна, і як він вчинить — ніхто не знає.

— В яких умовах зараз утримується Олег Сенцов в колонії?

— Арктика, Лабитнангі за полярним колом. Разом з ним в бараці сидить ще 30 осіб. З ранку підйом, потім обшуки, шикування, сніданок, обід, вечеря, час прогулянки в день. Ось і все його життя.

— Олег пережив тривале голодування, чи відчуваються зараз наслідки для здоров'я?

— Олег відновився після голодування, загроз здоров'ю зараз немає. Морально, це той же Олег. Він не зламався, тримається, працює дуже активно, навіть у в'язниці, в пекельних умовах

— Над чим він зараз працює?

— Олег ніколи не розповідає, про що він пише, це можна буде дізнатися тільки після виходу книги. Але наскільки я знаю, про в'язницю Олег не пише взагалі. Йому важко там, і він напевно так намагається відсторонитися від дійсності; але про в'язницю він не пише навіть у листах.

— Як добре зараз доходять листи?

— Зараз проблем немає, листи доходять. Російська державна система ФСВП-лист платна, але надійна. Листи проходять цензуру, але доходять стабільно. Були періоди, що йому листи не передавали, але зараз такої проблеми немає.