«Переляк влади видно неозброєним оком» — політолог про масові протести

5 лет назад 0

У 33 містах 6 жовтня пройшло народне віче "Ні — капітуляції". Люди протестували проти реалізації "формули Штайнмаєра", яка передбачає вибори в окупованих районах Донецької та Луганської області та особливий статус для цих територій. За даними поліції тільки у столиці в неділю на Майдан вийшло понад 10 тисяч чоловік.

"Формула Штайнмаєра" має здатність саморозвиватись. Наша нова влада не усвідомлює, які ризики для держави це створює. Думають, що відстоювати національні інтереси це просто".

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Віктор Небоженко.

— Які будуть дії влади після акції протесту?

— На хвилювання, що зараз відбувається у державі, у першу чергу має реагувати не президент чи прем'єр-міністр, а Рада національної безпеки та оборони. Цей орган відповідає за стабільність та спокій у країні. Має як мінімум висловити своє занепокоєння та точку зору на народні претензії.

Але проблема у тому, що зараз при владі перебувають люди, які більше розраховують на свій електорат, ніж на спілкування з вулицею. Вони бояться мітингувальників і це сильно помітно. Оцінки голови Офісу президента Богдана про проплачені акції ображають частину активістів. Це — свідоцтво того, що влада розгублена. Немає діалогу з протестувальниками. А їх вимоги досить чіткі. Люди бояться, що готується капітуляція. Не вірять у професіоналізм та патріотизм нинішніх очільників держави. Влада має пояснити свою позицію. Особисто зустрітись з людьми. Проте цього не відбувається і протестні настрої збільшуються. Серед сьогоднішні представників влади дуже мало людей, які готові говорити прямо і чітко з суспільством. Вони просто не спроможні відповісти на вимоги активістів. Ніхто, окрім Богдана, навіть не прокоментував якось масові акції протесту по всій державі.

— Чи може влада відмовитися від "формули "Штайнмайєра"?

— Так, адже її переляк видно неозброєним оком. Представники влади не знають, як далі будуть розвиватися події. Не можуть контролювати ситуацію. Фактично зупинити хвилю народного невдоволення може тільки п'ятий президент Порошенко, яких захоче скористатись протестами. Тоді люди зрозуміють, що їх хочуть використати. Суспільство цього дуже боїться. Не хочуть привести на хвилі свого протесту чергового політика до влади. Українці мають політичний досвід, щоб зрозуміти, коли ними намагаються маніпулювати.

Другий великий ризик — у неділю на Майдані було дуже багато людей, які пройшли війну і вміло володіють зброєю. Нічого подібного не було у 2004 чи 2014 роках. Це дуже небезпечна та напружена ситуація. Вона вимагає максимальної мобілізації від влади та великого рівня обережності.

— Які будуть наслідки для України після відмови від "формули Штайнмайєра"?

— Підписання цієї формули різко звузило простір для нашого дипломатичного маневру. Тепер має бути низка подальших рішень. Підписавши "формулу" Київ сказав "А". Тепер Росія та Захід буде вимагати від нас сказати "Б", "В". Це погіршує наше дипломатичне становище. Кучма після підписання цього документу піде у тінь. Він виконав свою функцію. Час покаже, хто наступний візьме на себе відповідальність за кроки, що шкодять Україні.

— Якщо не відмовимось від "формули", які можуть бути наслідки в цілому?

— Нас обплутають зобов'язаннями, які дозволять Франції, Німеччині та Росії тиснути на Україну вже за допомогою міжнародних організацій. Наприклад, частково Мінські домовленості легітимовані засіданням Ради безпеки ООН. Наступним кроком Кремля може бути спроба винести "формулу Штайнмайєра" на розгляд цього органу. Якщо він її імплементує, дипломатичні позиції Києва погіршаться ще більше, а зовнішній тиск на наше керівництво буде ще сильнішим.

— Які політичні наслідки можуть бути для Зеленського і його команди?

— На жаль, у новій владній команді немає дипломатів. Вони будуть тягнути час і приймати обставини так, як ті складатимуться. Навряд зможуть суттєво повпливати на ситуацію. Усі, хто сьогодні робить дипломатію в Україні та відповідальний за проблеми, що зараз постали, просто не розуміють до кінця ризиків для держави. Для них відстоювання національних інтересів виглядає легким завданням. Не розуміють, що "формула Штайнмайєра" має здатність саморозвиватись. Так само було з розмовою Трампа і Зеленського. Зараз вже ніхто не може зупинити ті процеси, що вона почала. Так само буде і з "формулою". Її наслідків не усвідомлює ні Кучма, ні Зеленський, ні навіть Путін. Останній просто шокований цим щедрим дарунком від України.

— Як розвиватимуться події надалі?

— Усе впирається у склад майбутньої делегації у Мінську. Ким буде замінений Леонід Кучма на переговорах з Росією. Зараз не бачимо гідної кандидатури. У серіалі "Слуга народу" немає нічого про зовнішню політику. Команда Зеленського думала, що це — не важливий аспект. Проте зараз не можуть виплутатись з міжнародних скандалів. Також дуже важливо, хто поїде на Нормандський формат у складі української делегації. Тоді зможемо сказати, чи буде вона відстоювати наші інтереси, чи зігнеться під тиском Європи та РФ.