Заслужений лікар України, Ірина Сокур, була серед запрошених у ВР на парламентські слухання з «Організації протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення»

4 года назад 0

Ірина Володимирівна Сокур є не тільки одним з провідних фахівців країни з лікування онкологічних захворювань, а ще й являє собою приклад самовідданого служіння професії, й має неабиякий досвід зі своєї справи. Тож зовсім не випадково її було запрошено й долучено до Парламентських слухань з лікування й запобігання тої страшної, й часто – густо невиліковної недуги.

Але служити їй доводиться за дуже складних умов, а саме: Херсонська область, на превеликий жаль, є на провідному місці в Україні за рівнем онкологічної захворюваності. Так, нині на обліку в області перебуває більше як 30 тисяч хворих на рак. Щороку з’являється близько 4500 нових випадків, і майже 2 тисячі хворих помирає з причин, що зараз їх буде названо.

Рівень смертності від онкології на херсонщині є найвищим в країні. Так, якщо на 100 тисяч населення в Україні хворіють 169,9 людей продуктивного віку і стану, то на херсонщині — 191,76 , що на 10 % вище від середнього по Україні. Головні причини того жаху – єкологічна катастрофа в області і Херсоні, а ще обладнання для променевою терапії трохи ліпше, ніж було у Авіценни й Галена.

Приміром, мер Херсона, даючи 40 відсотків хворих на рак області, постійно направляючи до онкоцентру своїх родичів та знайомих з суворим та безапеляційним наказом негайно вилікувати, з початку каденції категорично відмовляється виділити з міського бюджету хоча б копійчину на придбання лінійних прискорювачів, аби хоч не соромно було показувати теє гостям.

Депутат міськради Артем Кіяновський з цього приводу запропонував новий флешмоб – «Плюнь в обличчя меру й депутатам». Тобто, за його пропозицією, кожна чесна людина, при зустрічі з вищеназваними особами, повинна плюнути їм в обличчя, примовляючи: «Це тобі за онкологію.» В мене є такі побоювання, що Олені Мазур та Марині Войтенко доведеться об’явити збір коштів на лахи, аби постійно витирати меру шмарклі.

Хоча те й дуже сумно, зате така катастрофічна ситуація по – справжньому виявляє справжніх друзів, що в скрутну годину завжди, без зайвих прохань готові прийти на допомогу. Один з таких – народний депутат Ігор Колихаєв. Що неодноразово хапався за серце, хоча є дуже здорова людина, бачачи той жах, на якому доводиться працювати.

Але завдяки допомозі небайдужих людей, що на щастя такі теж є, крига таки скресла. Тож є надія, що спільними зусиллями тої страшної хвороби все ж буде подолано.

Источник: http://tnua.info