ЗНО для вчителів — те, що зробить реформу школи незворотньою

5 лет назад 0

Серпневу конференцію "Нова українська школа: виклики та перспективи освітньої реформи" Лілія Гриневич почала з того, що суть освітньої реформи — це пошук відповіді на запитання: які навички необхідні у сучасному світі? Власне, знання, вміння та навички не тільки дітей, а й вчителів також стали в центрі уваги Міністерства.

Цього року в Україні розпочато першу сертифікацію вчителів початкової школи, іншими словами, зовнішнє оцінювання їх професійних компетентностей. Сам процес, який розпочався у квітні, як неодноразово наголошувалося, добровільний. У МОН зауважують, що сертифікація поки що не замінює наявну нині атестацію — обидві процедури будуть співіснувати ще певний час для того, щоб відпрацювати всі механізми сертифікації. Але щоб заохотити педагогів йти на ще одне оцінювання своєї праці, в МОН пообіцяли зарахувати успішну сертифікацію як проходження атестації та надати тим вчителям, які отримають сертифікат, 20% надбавки до заробітної плати.

Укрінформ поцікавився у директора департаменту акредитації та моніторингу Державної служби якості освіти Івана Юрійчука, як відбувається цей процес зараз та про які висновки вже можна говорити.

— Чи є вже вчителі початкової школи, яких Держслужба якості освіти оцінила. Скільки їх?

— У цьому році для проходження сертифікації зареєструвалося 859 вчителів початкової школи. Сертифікація включає в себе три етапи. Це експертне оцінювання професійних компетентностей вчителів — коли до них приїздять експерти і спостерігають безпосередньо за їхньою діяльністю у школі. Другий етап: створення електронного портфоліо, яке має містити певний набір матеріалів, зокрема, анкета самооцінювання, опис навчального заняття, і за бажанням вчителя інші матеріали, які можуть свідчити про рівень його педагогічної майстерності. І третій етап, який відбудеться у кінці жовтня цього року — незалежне тестування, яке організовує УЦОЯО.

На сьогодні експерти вже вивчили практичну діяльність 316 учасників сертифікації, це приблизно 37% від загальної кількості. Експерти відвідали учителів, оцінили їх роботу, заповнили експертні висновки та надіслали до ДСЯО. Восени нас чекає наступний етап, коли ми вивчимо діяльність тих вчителів, які ще залишилися. До 1 липня вони також мали створити та завантажити електронні портфоліо.

— Наскільки я пам’ятаю, саме необхідність формування портфоліо викликала чимало запитань у вчителів — з чого воно має складатися, якщо досвід роботи з НУШ, відверто кажучи, маленький? І як його оцінювати?

— Експерти, що відвідують вчителів, отримують посилання на вебпапку, яка створена кожним учасником сертифікації, заходять за цим посиланням, перевіряють чи створене портфоліо, чи відповідає воно вимогам Положення про сертифікацію. І відповідно ставлять відмітку у експертному висновку про наявність або відсутність портфоліо. Коли ми отримаємо всі експертні висновки, це відбудеться приблизно в середині жовтня, ми зможемо проаналізувати, скільки вчителів не впоралися з цим завданням.

— Чи можуть експерти ДСЯО вже робити якісь висновки за результатами своїх спостережень?

— Сертифікація — це комплексна процедура і для того, щоб ми могли говорити про те, наскільки вчитель готовий до роботи в нових умовах, ми маємо бачити в комплексі всі ці три частини. Тому що на кожному етапі сертифікації оцінюються певні професійні компетентності, якими володіє вчитель. Вивчення практичного досвіду роботи учасника сертифікації експерти здійснюють за методикою, розробленою Службою, і яка, по суті, є "кваліфікаційним портретом" вчителя, якого ми хочемо бачити в Новій українській школі. Такий "ідеальний" вчитель, крім практичних навичок, має хорошу теоретичну підготовку, добрі фахові знання та уміння, а також володіє навичками, які дозволяють йому створити якісне електронне портфоліо.

Тому робити висновки про рівень підготовки учасників сертифікації можна буде тільки після завершення всіх етапів сертифікації.

— Ті вчителі, які зараз проходять сертифікацію, вони всі працювали в НУШ? Чи є такі, які працюють ще за старими стандартами?

— У цьому році сертифікацію проходять вчителі початкових класів, з 1 по 4. Відповідно, частина учасників сертифікації працює за новим Державним стандартом, інша частина – за старим.

Проте, на наш погляд, всі вчителі початкової школи мають розуміти і поділяти філософію НУШ. І якщо, скажімо, в минулому навчальному році, коли експерти приїздили вивчати досвід роботи вчителя 3 чи 4 класу, то зрозуміло, що у нього не могло бути облаштоване нове освітнє середовище відповідно до вимог Нової української школи, бо він працював за іншим стандартом.

У такому випадку експерти проводять інтерв’ю з учителем, що дає можливість оцінити наскільки він знає і розуміє концепцію НУШ, адже через рік-два він візьме перший клас і буде працювати вже в новій системі.

— Реформа масштабно стартувала з минулого навчального року, до цього ніхто нові методи не використовував. То хто ж оцінює вчителів, як шукали експертів?

— Це цікаве питання. Коли експерти когось оцінюють чи навчають, завжди постає питання, а хто ж навчав самих експертів. Перед нами ця проблема теж виникала. Ми звернулися до нашого партнера — Всеукраїнського фонду "Крок за кроком", який брав участь у розробці програми та організації навчання тренерів НУШ, розробляв матеріали та організовував навчання для супервізорів.

За рекомендацією фонду "Крок за кроком" нами було відібрано 66 експертів, які є тренерами НУШ (фахівці, що пройшли відповідне навчання) та супервізорами (фахівці, що мають право надавати професійну консультаційну допомогу з питань організації та змісту навчального процесу), і які безпосередньо брали участь у розробленні нового Державного стандарту початкової школи.

Із 8 квітня вони приступили до вивчення досвіду перших учасників сертифікації, де й побачили як працює наша методика на практиці. Відтоді вони вже почали працювати з іншими нашим експертами як тренери.

Водночас на сайті Державної служби якості освіти та Міністерства освіти і науки було розміщено оголошення про відбір кандидатів в експерти. Всього на конкурс подалося близько 1200 претендентів. Після багаторівневого відбору 475 осіб були прийняті в лави експертів.

— Але далі кількість вчителів, які будуть реєструватися для проходження сертифікації, буде зростати. Чи збільшиться кількість експертів?

— Кількість вчителів, які можуть брати участь у сертифікації, визначається Міністерством освіти і науки. Тому далі ми будемо орієнтуватися на кількість вчителів, яку визначить міністерство на наступний рік, і відповідно за потреби вносити зміни в загальний список експертів. Я переконаний, що це потрібно робити, оскільки логіка сертифікації в тому, щоб знайти таких людей, які можуть і хочуть ділитися власним досвідом. Тому обов’язково будемо залучати тих вчителів, які в цьому році пройдуть сертифікацію, для того, щоб на наступний рік вони могли стати експертами. На наш погляд, найкраще вчитель себе почуває тоді, коли до нього приходить його ж колега, коли відбувається спілкування рівного з рівним.

— Усі 859 вчителів, якщо пройдуть сертифікацію, зможуть отримати надбавку до зарплати у 20%?

— Така надбавка дійсно буде, але вже з 2020 року. В кінці жовтня — на початку листопада відбудеться тестування (третій етап сертифікації — ред.). Потім міжвідомча комісія з представників МОН, ДСЯО, УЦОЯО визначить граничні бали за кожним з етапів. Ті вчителі, які набрали граничну кількість балів, і вище, приблизно до грудня будуть сертифіковані. І якраз із січня наступного року піде відлік трьох років, коли вони зможуть отримувати 20-відсоткову надбавку за сертифікат (документ діє три роки — ред.).

— Як з іншими вчителями, що викладають окремі предмети? Коли вони зможуть пройти сертифікацію?

— Сертифікація вчителів базової і профільної школи стане можливою не раніше, ніж будуть розроблені стандарти базової і профільної освіти та професійні стандарти вчителів. Наразі в Україні затверджено лише Державний стандарт початкової освіти та Професійний стандарт вчителя початкових класів.

Робота над стандартами триває. Коли вони будуть готові, ми зможемо говорити про розробку методик, за якими будуть оцінюватися професійні компетентності вчителів.

— Але ж у нас вже є процедура оцінювання вчителів – атестація. Чи поглине сертифікація атестацію?

— Ці дві процедури існують поки що паралельно — атестація, за якою визначається відповідність педагогічного працівника займаній посаді, і сертифікація, мета якої трішки інша — знайти агентів, провідників змін, тобто тих, хто вміє і знає як працювати в умовах Нової української школи, і що не менш важливо — готові ділитися своїм досвідом. Я не впевнений, що на цьому історичному етапі можна поєднати обидві процедури. Коли ми відпрацюємо механізм сертифікації і вдосконалимо атестацію, тоді можна буде говорити про об’єднання і уніфікацію цих процесів, і про відповідні зміни до законодавства.