Американська прокуратура розкрила таємний план з дискредитації Тимошенко

6 лет назад 0

Упродовж багатьох років у світі велася глобальна медіакампанія з дискредитації Юлії Тимошенко як політика. Брудними методами та маніпуляціями кланова влада намагалась створити негативний образ лідера «Батьківщини».

Інформація про таємні медіаоперації з очорнення Юлії Тимошенко стала відома в результаті розслідування американської прокуратури у справі проти політтехнолога Пола Манафорта, а також завдяки оприлюдненню сенсаційних документів одним із найвпливовіших видань світу-Тhe Guardian.

До того ж не варто забувати, що після сфальшованої перемоги Януковича на виборах президента у 2010 році, влітку 2011 року лідера «Батьківщини» (не без допомоги президента) заарештували, а потім кинули до в’язниці. Це викликало критику з боку адміністрації тодішнього президента США Барака Обами та в країнах ЄС. Справу проти Тимошенко називали політично вмотивованою. Тож Януковичу треба було діяти швидко і виправдати її ув’язнення.

Для спотворення образу головного тоді політичного опонента Януковича використовували різні стратегії. Усі вони увійшли в конфіденційний документ під назвою «Україна — цифрова дорожня карта», який публікує Тhe Guardian.

План «анти-Тимошенко» був досить амбітним. На нього, за інформацією британського видання, клановий режим Януковича виділив аж 75 млн доларів.

Операції цієї «дорожньої карти» включали виробництво анонімних відео з атаками на Тимошенко і порівняння лідера опозиції з негативними персоналіями,а також розміщення матеріалів з метою очорнити екс-прем’єра у закордонних ЗМІ. До речі, таких замовних матеріалів за весь час кампанії налічується понад 2000 – і це тільки те, що задокументовано у матеріалах прокуратури США.

У документах The Guardian згадується також про редагування статей у Вікіпедії «для підкреслення корупції Тимошенко, суду над нею та модифікації тону використовуваної мови». Тут власне йдеться про те, щоб використовувати відео опозиційного лідера, де вона висловлює нібито обурливі претензії до суду. Його розповсюдження мало створити враження нібито вона «безрозсудна та не спроможна бути державним діячем», а в найгіршому випадку – «підступна, наклепниця і антисемітка».

Наступною стратегією для створення антирейтингу булла розробка веб-сайту під назвою«TheTymoshenkoFiles». Там розміщували фейкові новини про всі сфери корупції Тимошенко та її зловживання на посаді. Цікаво також, що на сайті пропонували протиставляти образ підступної та хитрої Тимошенко мужній, дружній та відкритій Інні Богословський. Забігаючи наперед, варто зауважити, що Богословська і сьогодні виконує функції «лайномета» проти Юлії Тимошенко, але вже на замовлення нової влади.

Ключем до «чорної» стратегії був фейковий експертно-аналітичний Центр досліджень країн колишнього Радянського Союзу. Його використовували як базовий ресурс для легалізації фейків про лідера «Батьківщини».

Таким чином, завдяки статті Guardian та публікації низки документів доведено, що негативний імідж Тимошенко був створений штучно, а звинувачення, які лунали на її адресу впродовж декількох років, – були просто фейками.