Бібліотекарі Херсонщини відвідали науково-практичний семінар

4 года назад 0

24 жовтня у Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки відбувся обласний науково-практичний семінар «Бібліотека закладу освіти – простір інформаційно-освітніх можливостей», організований бібліотекою спільно з Херсонською академією неперервної освіти. Учасниками семінару стали більше 60 шкільних бібліотекарів із районів і міст Херсонської області.

Актуальність теми визначається необхідністю суттєвих трансформацій у діяльності освітянських бібліотек, впровадження нових форм і методик роботи з дітьми у популяризації читання та книги, в тому числі у новітніх її форматах, формування медіаінформаційної грамотності учнів. Тож складовими програми фахового навчання стали: медіаосвітні тренінги з елементами методичної консультації «Інформаційна парасолька, або медійна грамотність для бібліотекарів»; огляд-практична презентація «Інтерактивна бібліотека для Нової Української школи: із досвіду створення та практичного використання ігрових мультимедійних бібліотечних ресурсів у Херсонській ОБД ім. Дніпрової Чайки»; прем’єра арт-гри із циклу «Світові вершини Херсонщини», присвяченої Давиду Бурлюку та літературі й мистецтву футуристів.

Учасники семінару отримали також консультацію щодо підготовки професійних портфоліо на Всеукраїнський конкурс «Шкільна бібліотека 2020», перший етап якого стартує на Херсонщині на початку листопада, взяли участь у обговоренні нового проєкту «Положення про бібліотеку закладу загальної середньої освіти», ознайомились із творчих подій 2019-2020 навчального року, що відбуватимуться в нашій області та у всеукраїнському масштабі і до участі в яких запрошуються як юні читачі, так і самі бібліотечні працівники.

За традицією провідні фахівці обласної дитячої бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки «пригостили» колег оглядом найцікавіших видань, що надійшли до фондів бібліотеки «Прем’єри книжкової осені – 2019», а також запропонували професійну екскурсію – адже знайомство з досвідом колег безпосередньо на робочому місці є чудовою нагодою запозичити оригінальну ідею або ж отримати важливу практичну пораду.

Окрім цього, 24 жовтня відбулося урочисте відкриття виставки благодійного соціального фотопроєкту «Краса без обмежень», яка експонуватиметься у стінах бібліотеки протягом листопада. Проєкт започаткувала громадська організація «Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю «ВЕЛІД» з метою формування в херсонській громаді толерантного ставлення до дітей з інвалідністю. Завдання проєкту – продемонструвати загалу, що краса не завжди відображається у зовнішньому блиску, вона – у турботі сильніших про слабших, всебічній підтримці та безпечної любові до людей, і насамперед дітей з особливими потребами.