COVID-19: на Херсонщині встановлюють блокпости та вводять додаткові обмежувальні заходи

3 года назад 0

Вчора, 7 квітня, під керівництвом голови Херсонської ОДА Сергія Козиря відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому розглянуто низку першочергових питань повязаних зі стрімким зростанням в області захворювань на COVID-19.

Про це редакції Online НК повідомив начальник управління з питань НС та ЦЗН Новокаховської громади Олександр Бараніченко.

Пропонуємо увазі читачів ознайомитись з протоколом засідання обласної регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій:

ПРОТОКОЛ № 8

засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

07 квітня 2021 року 16:30 (у режимі селекторного зв’язку)

Головував Козир Сергій В’ячеславович, голова Херсонської обласної державної адміністрації, голова комісії.

Присутні: члени регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, запрошені.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про оцінку епідемічної ситуації в області.
Про запровадження додаткових обмежувальних заходів на території Скадовського, Генічеського та Херсонського районів, а також Верхньорогачицької, Великоолександрівської та Великолепетиської територіальних громад.
Про заборону перебування на стадіонах громадян (вболівальників) під час підготовки та проведення футбольних матчів.
Про ситуацію, що склалася з масовою загибеллю птахів у межах Біосферного заповідника «Асканія-Нова», та вжиті заходи реагування.
Про затвердження Регіонального плану дій з готовності до криз та управління ризиками з питань безпеки вакцин, програми вакцинації у Херсонській області.
Про профілактику пожеж в екосистемах області.
СЛУХАЛИ: Про оцінку епідемічної ситуації в області.
ІНФОРМУВАЛИ:

Ромаскевич Ю.О., начальник штабу з ліквідації наслідків НС в області (інформація додається);

Короленко В.М., директор Департаменту здоров’я обласної державної адміністрації (інформація додається).

З урахуванням інформації доповідачів комісія вирішила:

Заборонити перебування на територіях загального користування без респіратора або захисної маски, в тому числі виготовленої самостійно.
Головам районних державних адміністрацій, рекомендувати головам сільських, селищних, міських рад:
2.1. Взяти під особистий контроль виконання карантинних вимог, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236 (із змінами).

2.2. Посилити роботу COVID-патрулів з контролю за дотриманням населенням, а також підприємствами, установами та організаціями карантинних обмежень, забезпечивши щоденну участь працівників підпорядкованих підрозділів у роботі COVID-патрулів.

Термін – постійно у період карантину

2.3. Опрацювати з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, розташованими на підпорядкованих територіях, питання щодо:

– можливості встановлення гнучкого режиму роботи з різним часом початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, а також дистанційної роботи;

– здійснення температурного скринінгу працівників перед початком роботи;

– забезпечення допуску осіб до приміщень підприємств, установ та організацій лише за наявності респіратора або захисної маски, у тому числі виготовленої самостійно;

– нанесення маркування, в тому числі і поза межами закладів, з метою уникнення скупчення перед входом та дотримання умов перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менше 1,5 метра (у разі необхідності);

– здійснення вологого прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів і провітрювання не рідше, ніж кожні 2 години та після закінчення робочого дня (зміни);

– централізованого збору використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;

– обов’язкової самоізоляції працівників у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

Термін – невідкладно

2.4. Заборонити на підпорядкованій території відвідування установ і закладів, що надають паліативну допомогу, соціального захисту, в яких тимчасово або постійно проживають/перебувають громадяни похилого віку, ветерани війни й праці, особи з інвалідністю, особи зі стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями та забезпечити посилення в них протиепідемічних заходів.

Термін – невідкладно

2.5. Провести широке інформування та роз’яснювальну роботу серед населення щодо необхідності дотримання карантинних вимог, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236 (зі змінами).

Термін – невідкладно

ГУ Національної поліції в області, ГУ Держпродспоживслужби в області, органам місцевого самоврядування посилити патрулювання, у тому числі у складі COVID-патрулів, з метою контролю за виконанням суб’єктами господарювання та населенням протиепідемічних заходів.
Термін – постійно у період карантину

Департаменту інфраструктури обласної державної адміністрації забезпечити контроль за:
– здійсненням автостанціями та автоперевізниками області щоденної ретельної обробки транспортних засобів, а також приміщень автостанцій миючими та дезінфекційними засобами;

– дотриманням режиму носіння захисних масок та наповнюваності пасажирського транспорту, а також приміщень автостанцій.

Термін – постійно у період карантину

ГУ ДСНС України в області посилити заходи з дезобробки місць масового скупчення людей, об’єктів соціальної сфери, зупинок громадського транспорту, житлових будинків та прилеглих до них територій.
Термін – невідкладно

Управлінню внутрішньої та інформаційної політики обласної державної адміністрації забезпечити проведення інформаційно-комунікаційної роботи серед населення та підприємств області щодо важливості дотримання протиепідемічних заходів під час карантину.
Термін – постійно у період карантину

Структурним підрозділам обласної державної адміністрації відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 09 жовтня 2020 року № 1109 підготувати та надати до Департаменту розвитку економіки обласної державної адміністрації пропозиції щодо об’єктів критичної інфраструктури, які продовжуватимуть свою діяльність у випадку запровадження на території області режиму спеціальних перепусток на проїзд у громадському транспорті.
Термін – до 13 квітня 2021 року

Департаменту розвитку економіки обласної державної адміністрації узагальнити отримані пропозиції, скласти перелік об’єктів критичної інфраструктури, які продовжуватимуть свою діяльність у випадку запровадження на території області режиму спеціальних перепусток, та надати його на затвердження до регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.
Термін – до 20 квітня 2021 року

Заступнику голови обласної державної адміністрації Чабану В.І. опрацювати питання можливості запровадження на території області карантину вихідного дня та за результатами доповісти на наступному засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.
Термін – до 12 квітня 2021 року

Чорнобаївській сільській раді спільно з ГУ Національної поліції в області та ГУ ДСНС України в області забезпечити встановлення карантинного блокпоста при в’їзді до міста Херсона зі сторони Миколаєва (стаціонарний пункт поліції «Консул») для здійснення температурного скринінгу осіб, які прибувають до області або залишають її межі.
Термін – до 08 квітня 2021 року

Управлінню внутрішньої та інформаційної політики обласної державної адміністрації поінформувати населення Херсонської та Миколаївської областей про встановлення карантинного блокпоста при в’їзді до міста Херсона зі сторони Миколаєва (стаціонарний пункт поліції «Консул»).
Термін – невідкладно

Департаменту здоров’я обласної державної адміністрації визначити лікарню, до якої направлятимуться особи, в яких виявлено підвищену температуру за результатами скринінгу на карантинному блокпості, та надати адресу її розміщення до ГУ Національної поліції в області.
Термін – невідкладно

СЛУХАЛИ: Про запровадження додаткових обмежувальних заходів на території Скадовського, Генічеського та Херсонського районів, а також Верхньорогачицької, Великоолександрівської та Великолепетиської територіальних громад.
ІНФОРМУВАЛИ:

Ромаскевич Ю.О., начальник штабу з ліквідації наслідків НС в області.

Чабан В.І., заступник голови обласної державної адміністрації.

ВИРІШИЛИ:

У зв’язку з різким зростанням рівня захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19 рекомендувати ввести на території Скадовського, Генічеського, Херсонського районів (за новим територіальним устроєм), а також Верхньорогачицької, Великоолександрівської та Великолепетиської територіальних громад додаткові протиепідемічні заходи щодо заборони:
1.1. Приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос.

1.2. Приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, крім приймання відвідувачів у закладах, визначених у підпункті 1.4 цього пункту.

1.3. Приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності.

1.4. Приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

– приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання;

– торговельної діяльності із здійсненням адресної доставки замовлень;

– провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, перукарень та салонів краси за попереднім записом;

– виконання робіт із збирання і заготівлі відходів;

– провадження діяльності з надання телекомунікаційних послуг. Приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з надання телекомунікаційних послуг, здійснюється за попереднім записом.

1.5. Приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученим до виробництва аудіовізуального твору, засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Діяльність суб’єктів господарювання, пов’язана з виробництвом аудіовізуальних творів, не є масовим заходом.

1.6. Приймання у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах відвідувачів, крім спортсменів національних збірних команд України та їх тренерів за умови дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів.

1.7. Проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів, крім офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників.

1.8. Роботи закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів.

1.9. Діяльності непродовольчих ринків.

1.10. Роботи дошкільних навчальних закладів.

1.11. Здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом, зокрема перевезень пасажирів на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, в електричному (тролейбус), залізничному транспорті, у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, в кількості більшій, ніж 50 відсотків від кількості місць для сидіння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, визначена в реєстраційних документах на такий транспортний засіб.

Термін – невідкладно

Генічеській, Скадовській та Херсонській районним державним адміністраціям (за новим територіальним устроєм), рекомендувати Верхньорогачицькій, Великоолександрівській та Великолепетиській селищним радам розглянути на засіданнях місцевих комісій з питань ТЕБ та НС питання про введення додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених цим протоколом, за результатами чого поінформувати регіональну комісію з питань ТЕБ та НС через Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи обласної державної адміністрації ([email protected]).
Термін – 09 квітня 2021 року

СЛУХАЛИ: Про заборону перебування на стадіонах громадян (вболівальників) під час підготовки та проведення футбольних матчів
ІНФОРМУВАВ Прокудін О.С., начальник ГУ Національної поліції в області.

ВИРІШИЛИ:

Рекомендувати, починаючи з 09 квітня 2021 року, заборонити перебування на стадіонах (спортивних аренах, майданчиках тощо) громадян (вболівальників) під час підготовки та проведення футбольних матчів першої та другої ліги України, кубка України, матчів серед аматорських команд, а також інших спортивних заходів, які проводитимуться у подальшому на території Херсонської області.
Головам районних державних адміністрацій, рекомендувати головам сільських, селищних, міських рад, із залученням COVID-патрулів на підпорядкованій території та ГУ Національної поліції в області, забезпечити контроль за дотриманням протиепідемічних заходів під час підготовки та проведення футбольних матчів першої та другої ліги України, кубка України, а також матчів серед аматорських команд.
Термін – невідкладно

Департаменту реалізації гуманітарної політики обласної державної адміністрації забезпечити доведення цього протоколу до керівників усіх спортивних закладів області.
Термін – невідкладно

СЛУХАЛИ: Про ситуацію, що склалася з масовою загибеллю птахів у межах Біосферного заповідника «Асканія-Нова», та вжиті заходи реагування.
ІНФОРМУВАЛИ:

Седик В.М., перший заступник голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;

Гавриленко В.С., директор Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна.

ВИРІШИЛИ:

Заборонити після погодження з Міністерством аграрної політики та продовольства України, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України застосування на території Херсонської області, зокрема в радіусі 40 кілометрів від Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна, родентицидів з діючою речовиною бродіфакуму і бродівіту.
Рекомендувати Зеленопідській, Тавричанській, Асканії-Новій, Любимівській, Чаплинській, Хрестівській територіальним громадам:
2.1. Спільно з фермерськими господарствами, що розташовані на підпорядкованих територіях, забезпечити зачистку протруєного зерна та зорювання (боронування, дискування) полів, на яких застосовувалися препарати з діючою речовиною бродіфакуму, з метою недопущення загибелі диких птахів.

Термін – невідкладно

2.2. Спільно з ГУ Національної поліції в області забезпечити вжиття попереджувальних заходів з недопущення потрапляння на поля сільськогосподарської техніки, що використовується для внесення препаратів з діючою речовиною бродіфакуму, шляхом встановлення відповідних блокпостів.

Термін – невідкладно

2.3. Забезпечити періодичний моніторинг лісосмуг на наявність трупів диких тварин та птахів. У разі виявлення загиблих тварин та птахів забезпечити їх збір та знищення відповідно до вимог законодавства.

Термін – невідкладно

Робочій групі з розгляду питань, пов’язаних із масовою загибеллю (знищенням) сірих журавлів, забезпечити моніторинг стану прибирання протруєного зерна, виявленого на полях сільськогосподарських підприємств області.
Термін – до 15 квітня 2021 року

Державній екологічній інспекції Південного округу:
4.1. Поінформувати регіональну комісію з питань ТЕБ та НС через Департамент захисту довкілля та природних ресурсів обласної державної адміністрації про обсяги наявних отрутохімікатів, у тому числі препаратів з діючою речовиною бродіфакуму, в кожному фермерському господарстві області.

Термін – до 16 квітня 2021 року

4.2. Посилити контроль за дотриманням вимог екологічної безпеки під час транспортування, зберігання, використання, знешкодження та захоронення хімічних засобів рослин, мінеральних добрив, токсичних речовин і відходів.

Термін – невідкладно

ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області, ГУ Держпраці у Херсонській області відповідно до компетенції посилити:
– державний нагляд за додержанням підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами державних санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів і регламентів безпечного виробництва, транспортування, зберігання, застосування пестицидів і агрохімікатів, за вмістом залишкової кількості пестицидів і агрохімікатів у харчових продуктах та продовольчій сировині;

– контроль за реалізацією пестицидів та агрохімікатів на території області виключно спеціалізованими підприємствами, належним використанням отрутохімікатів на підприємствах, а також наявністю в робітників відповідної кваліфікаційної підготовки по роботі з отрутохімікатами.

Термін – невідкладно

6. ГУ Національної поліції в Херсонській області, ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі вжити заходів щодо припинення обігу контрафактних засобів захисту рослин.
Термін – невідкладно

СЛУХАЛИ: Про затвердження Регіонального плану дій з готовності до криз та управління ризиками з питань безпеки вакцин, програми вакцинації у Херсонській області.
ВИРІШИЛИ:

Затвердити Регіональний план дій з готовності до криз та управління ризиками з питань безпеки вакцин, програми вакцинації у Херсонській області, що додається.
СЛУХАЛИ: Про профілактику пожеж в екосистемах області.
Інформував Павленко А.В., начальник ГУ ДСНС України у Херсонській області.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити перелік населених пунктів, що розташовані поблизу лісових масивів області (додається).
Рекомендувати головам сільських, селищних, міських рад, населені пункти яких розташовані поблизу лісових масивів (відповідно до затвердженого переліку), спільно із представниками лісомисливських господарств, Державної екологічної інспекції Південного округу, ГУ Національної поліції в області, ГУ ДСНС України в області здійснити комісійне обстеження населених пунктів щодо запобігання та оперативного реагування на пожежі в екосистемах. Акти комісійних обстежень надати до ГУ ДСНС України в області.
Термін – до 31 квітня 2021 року

ГУ ДСНС України в області опрацювати результати комісійних обстежень, за результатами чого поінформувати голову регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.
Термін – до 05 травня 2021 року

Рекомендувати Голопристанській міській територіальній громаді забезпечити сприяння у проведенні показового навчання в с. Нова Збур’ївка Скадовського району 13 квітня 2021 року щодо дій органів управління та сил цивільного захисту області стосовно ліквідації надзвичайної ситуації, спричиненої лісовою пожежею.
Рішення прийнято одноголосно та підтримано всіма присутніми на засіданні членами комісії.

Голова комісії Сергій КОЗИР

Перший заступник голови комісії Вадим ЧАБАН

Секретар комісії Олексій ШЕЛУДЬКО