Депутати облради проти передачі функцій епідеміологічного нагляду на місцеве самоврядування

4 года назад 0

На пленарному засіданні сесії Херсонської обласної ради депутати підтримали звернення, ініційоване заступницею голови Херсонської обласної ради Оксаною Рукавішніковою, до Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо недоцільності передачі функцій епідеміологічного нагляду, моніторингу, забезпечення реагування на небезпечні чинники та надзвичайні ситуації органам місцевого самоврядування.

У звернені йдеться про те, що для громадського обговорення винесено проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації перехідного періоду децентралізації окремих функцій у сфері громадського здоров’я». Цим проектом передбачається до кінця 2020 року встановити перехідний період, після якого фінансування функцій здійснення епідеміологічного нагляду (спостереження), моніторингу та утримання цілісних майнових комплексів обласних лабораторних центрів МОЗ України передати з державного бюджету на бюджети обласних рад.

«Для забезпечення гарантованого державою санітарного та епідемічного благополуччя населення вважаємо за доцільне збереження фінансування лабораторних центрів з державного бюджету та функціонування централізованої вертикалі з епідеміологічного нагляду за інфекційними та неінфекційними хворобами.

У Херсонській області уже мала місце невдала спроба передачі на обласний бюджет лікарень ветеринарної медицини, котрі невдовзі, після неспроможності їх утримання, знову були повернуті на фінансування з державного бюджету. Тому передача на місцевий бюджет Херсонського обласного лабораторного центру є передчасною.

Ухваленою Урядом Стратегією забезпечення біологічної безпеки передбачено створення лише чотирьох міжрегіональних центрів з біологічної безпеки у містах Києві, Львові, Одесі та Харкові з фінансуванням з державного бюджету. Але чи будуть вони спроможні забезпечити біологічну, епідемічну безпеку в усіх інших регіонах, де державне фінансування епіднагляду буде припинено?

На сьогодні ВООЗ оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров’я через глобальний спалах коронавірусу 2019-nCoV. З таким викликом можна боротися лише при збереженій чіткої державної вертикалі епіднагляду. Епідемічні ускладнення такого рівня виникають регулярно, щораз з більшою інтенсивністю поширення та складністю стримування епідемічного процесу. Без фінансування з державного бюджету забезпечити швидкі протиепідемічні заходи реагування неможливо.

Наразі на регіональному рівні державні установи  лабораторні центри Міністерства охорони здоров'я України є єдиними установами в регіонах, які здійснюють епідеміологічний нагляд за інфекційними хворобами, проводять епідеміологічні розслідування з лабораторними дослідженнями, забезпечують реагування на надзвичайні ситуації у сфері епідемічного благополуччя населення.

Передача функцій епіднагляду на місцевий рівень, фактично, на рівень комунальних підприємств – центрів охорони громадського здоров’я — є на сьогодні передчасною, тому наполягаємо на відхиленні проекту постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації перехідного періоду децентралізації окремих функцій у сфері громадського здоров’я». Це питання безпеки всього населення!

Цілком підтримуємо Протокольне рішення Ради нацбезпеки і оборони України від 11 лютого 2020 року щодо необхідності відновлення діяльності санітарно-епідеміологічної служби на території України та покладання на Міністерство охорони здоров’я України завдання із забезпечення формування та реалізації Державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення», — йдеться у зверненні.