Фахівці НПП «Нижньодніпровський» завітали до Чорнобаївської санаторної школи-інтернату

6 лет назад 0

До Міжнародного Дня екологічних знань, який відмічають 15 квітня, фахівці еко-освітнього відділу НПП «Нижньодніпровський» завітали до Чорнобаївської санаторної школи-інтернату №30.

Учні 9-го класу на деякий термін перетворилися на справжніх вчених, які розмірковували над основними екологічними проблемами рідного краю.

Створивши за допомогою нитки штучне озеро, діти долучились до проблеми поверхневих вод планети. Нитка стала уявним кордоном, який об’єднав дітей у озеро-коло. А нитка іншого кольору перетворилася на єдину річку, яка впадала в «озеро», і постійно потерпала від людської діяльності (забруднення, зменшення стоку та ін.)

Освітяни нацпарку за допомогою програми “Калькулятор екологічного сліду” дали можливість школярам розрахувати власний «відбиток у природі» . Так діти усвідомили на практиці поняття екологічного та водного сліду. Наприклад, ви коли-небудь замислювалися над тим, скільки треба води для виготовлення одного тістечка, або улюбленого напою підлітків «Кока-кола»? Пропонуємо звернути увагу на таблицю «Ціна продуктів харчування у літрах води», яка представлена нижче.

Раніше населення землі використовувало стільки ресурсів, скільки природа встигала відтворювати. Але за деякими джерелами з 2017 року живий організм нашої планети настільки виснажений, що всі ми вже живемо «в борг». Всі ці дані неймовірно вразили дітей. Сподіваємось, що жахливі цифри дадуть змогу глибше замислитись над розповсюдженим станом «нескінченного споживання», який так нав’язливо пропагандується з екранів телеекранів.

Наприкінці заходу учні прийняли рішення обов’язково покращити екологічну ситуацію свого села, своєї країни, своєї планети! І вже зараз розпочнуть сортувати сміття так, як запропонували у презентації освітяни відділу нацпарку на прикладі країн ЄС, США, Японії.