Фіскали заберуть 13 мільйонів гривень боргів у засновників комунальних підприємств

6 лет назад 0

Фахівці управління погашення боргу Головного управління ДФС у Херсонській області від альтернативних підходів у практичній роботі по поверненню боргів до бюджету перейшли до застосування шляхів особистої відповідальності засновників та керівників за погашення боргових зобов’язань.

Наразі фіскальною службою області ініціюється розгляд питання щодо покладання субсидіарної відповідальності в справі банкрутства КП «Таврійський», яке має податковий борг у сумі 6,6 млн. грн. на Херсонську міську раду.

На практиці по справі банкрутства КП «Наш дім», яке заборгувало до бюджетів 2,6 млн. грн., така відповідальність вже покладена судом на Каховську міську раду та орган управління майном — виконавчий комітет Каховської міської ради. Це надало можливість накласти арешт на кошти та майно органів місцевого самоврядування та визначило реальну перспективу погашення боргу цього підприємства.

Фіскали області стурбовані ситуацією коли накопичення податкових боргів перед державою відбувається за мовчазливою згодою державних органів управління. Адже станом на 20.04.2018 податковий борг підприємств комунальної форми власності перевищує 30 млн. гривень. А перелік найкрупніших підприємств боржників області формують, у т.ч. в м. Херсоні: КП «Таврійський» (6,6 млн. грн.), КП «Херсонелектротранс» (4,2 млн. грн.) та КП «Дніпровський» (2,4 млн. гривень).

Варто нагадати: статтею 41 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено: у разі банкрутства боржника з вини його засновників або інших осіб, у тому числі з вини керівника боржника, на них може бути покладена субсидіарна відповідальність за його зобов'язаннями.

Суттєвим також є то, що стаття 67 Господарського кодексу України дозволяє забезпечувати погашення зобов’язань шляхом накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачу.

Тож за борги перед державою відповідають всі: і засновник, і керівник.

ДФС у Херсонській області