Херсонщина вшанувала пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

3 года назад 0

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

У цей день 1944-го року розпочалася операція з депортації кримських татар, у результаті якої було виселено 180 014 осіб. Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар.

У цей день Херсонщина разом з кримськотатарським народом вшановує пам’яті жертв цього злочину.

Зранку керівництво області разом з представниками кримськотатарського народу вшанували хвилиною мовчання жертв депортації та поклали квіти до пам’ятного знака «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року», що знаходиться на площі перед ККЗ «Ювілейний».

Від Херсонської обласної ради взяли участь у вшануванні пам’яті кримських татар, яких було репресовано у сталінські часи: голова обласної ради Олександр Самойленко, його перший заступник – керівник виконавчого апарату обласної ради Юрій Соболевський, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Павло Александров та голова постійної комісії з питань управління об’єктами комунальної власності Юрій Ковальов.

«Ми розділяємо скорботу про невинно депортований народ з рідної землі. Геноцид кримських татар є злочином проти людяності, який не має виправдання», – наголосив голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.