Хто може оформити житлову субсидію і як це зробити у Херсоні

7 лет назад 0

Згідно з реформою системи надання житлових субсидій населенню, призначення субсидій тепер відбувається на підставі лише двох документів:

Заяви про призначення житлової субсидії;
Декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Документи заповнюються власником житла, але також може звернутися і одна з зареєстрованих за даним місцем осіб.

Всі відомості, необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченність громадян житловою площею та комунальними послугами) надають організації, що надають ці послуги, на запит органів соціального захисту населення.

«Субсидія оформлюється на усіх зарєєстрованих за даною адресою людей, але тут є свої нюанси, — зазначає начальник відділу з питань призначення державної допомоги Суворовської районної у м. Херсоні ради Галина Рудницька. — Коли хтось із членів родини не живе там фактично, до заяви та декларації додають довідку про те, що людина за даною адресою не проживає, щоб ми цю проблему винесли на комісію для розгляду спірних питаннь з призначення субсидій. Ця довідка береться у ЖЕКу, якщо можливості здобути таку довідку немає, складається акт соціальним інспектором, який підтверджує кількість фактично проживаючих людей. Крім того, буває ситуація, коли людина працює, або навчається в іншому місті, тоді достатньо довідки з роботи або навчального закладу».

Інформацію про доходи для призначення житлової субсидії органи соціального захисту населення будуть отримувати у порядку обміну від Державної фіскальної служби. Але і тут може не обійтись без деяких труднощів.

Галина Рудницька зазначає: «Коли ми відправляємо запит до Державної фіскальної служби, її фахівці не завжди надають повну інформацію щодо розміру доходів, громадян (пенсії, державні допомоги, аліменти, степендія, земельна рента), тоді ми просимо принести довідку про доходи за визначений період».

Для призначення житлової субсидії братимуться до уваги доходи за попередній календарний рік без урахування податку з доходів фізичних осіб.

Хто має право на субсидію
«За субсидією можуть звернутись усі, але не всім вона надається. Є певні критерії: враховуються дохід та соціальні норми (дані за лічильниками) на певну кількість людей», — пояснює Галина Рудницька.

Субсидія призначається одному із членів господарства, який зарєєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг.

Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами перевищують розмір визначеного обовязкового платежу.

Пані Рудницька додає: «Якщо людина орендує житло, то разом із заявою та декларацією подається договір про оренду, але у ньому обовязково має бути прописано, що орендар зобов'язується сплачувати комунальні послуги».

Скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидії, крім здійснення одноразової покупки на суму понад 50 тис. грн.

У Суворовській райраді пояснюють: «Це ще один з критеріїв. У такому разі питання також виноситься на комісію. Наприклад, у людини трьохкімнатна квартира, яку важко утримувати, тому вона її продала та купила однокімнатну. Доречі, якщо людина приховує витрати різниці від вартості квартир, комісія може відмовити, але якщо вони були витрачені на лікування, то цей запит може бути ухвалений».

Як проходить нарахування субсидії
Призначення субсидії відбувається після отримання усієї необхідної інформації щодо доходів та витрат родини від відповідних служб.

Субсидія призначається до закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців. Тобто, по квітень для приватного сектору та до 31 березня для квартир.

Після закінчення терміну отримання субсидії органи соціального захисту населення здійснюватимуть розрахунок субсидій на наступний період автоматично.

Куди і як подавати документи
Для оформлення субсидії необхідно звернутися до Управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Документи для призначення субсидії можуть бути надіслані поштою або через офіційний сайт Міністерства соціальної політики.

У сільській місцевості прийом заяв з необхідними документами для призначення субсидій здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.

Жителі Херсона мають звернутись до відповідної районної ради:
— Корабельний район — 26-45-10 — «гаряча лінія» з питань про субсидії; 22-96-81 — запис на прийом
— Суворовський район — 26-36-68 — «гаряча лінія» з питань про субсидії; 39-67-18 — консультація, запис на прийом
— Дніпровський район — 35-19-99 — довідкова; 35-44-65 — запис на прийом.