Як на Херсонщині піклуються про людей з вадами слуху

6 лет назад 0

Сьогодні значна кількість людей на Херсонщині страждають від проблем слуху. За словами фахівців, слух можна втрачати протягом декількох років і зовсім безболісно. Аби своєчасно вирішити незначні проблеми слуху та запобігти негативних наслідків, медики радять перевірятися щорічно.

Якщо ситуацію вже змінити не можна, тоді варто забезпечити слуховий апарат, який дозволить людині відчувати себе повноцінною. Безкоштовно слухові апарати отримують інваліди у відповідності до постанови КМУ від 03.12.2009 р. № 1301 «Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів технічними та іншими засобами».

«Для отримання такого апарату інваліди та діти-інваліди повинні звернутися до лікарні та подати заяву, затверджену наказом МОЗ України від 12.02.2013 р. № 109, про взяття на облік на ім’я головного лікаря. До заяви потрібно додати копію паспорта або свідоцтво про народження, завірена в установленому порядку копія довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності, а також копія реєстраційного номера облікової картки платника податків», — прокоментувала заступник головного лікаря ім. Тропіних Світлана Пшенична.

Відомо, що на даний момент повністю перевірити слух можливо лише у лікарні ім. Тропіних. Саме у цьому медичному закладі є новий аудіометр.

За словами Світлани Василівни, із міського бюджету у 2017 році витрачено 54,6 тис. грн на безкоштовні слухові апарати, якими забезпечено 13 інвалідів та дітей-інвалідів. У 2018 році бюджетні кошти на ці цілі лікарні не виділялися.