Інклюзивна освіта на Херсонщині: Чорнобаївська школа крокує в ногу з часом

4 года назад 0

Херсонська обласна рада продовжує моніторинг стану впровадження інклюзивного навчання і надання консультативно-методичної допомоги з даного питання. Цим займається робоча група, яка 18 лютого 2020 року відвідала Чорнобаївський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад» Білозерської районної ради.

У поточному навчальному році в закладі навчається 718 дітей. У школі функціонує 30 класів, у тому числі – 5 класів з інклюзивним навчанням. В інклюзивних класах навчаються 7 дітей з особливими освітніми потребами.

Члени робочої групи з’ясували, що в закладі відкрито ресурсну кімнату, яка продовжує наповнюватися відповідним обладнанням. Наразі вона використовується для проведення корекційно-розвиткових занять та занять із соціально-побутової орієнтації з дітьми з особливими освітніми потребами. Також стало відомо, що на початку навчального року команда навчального закладу створила індивідуальні програми розвитку для учнів з особливими освітніми потребами та провела ряд інших заходів, направлених на організацію навчально-виховного процесу.

Крім того, у ході моніторингу члени робочої групи поспілкувалися з мамою учениці 1 класу. Як було з’ясовано, дівчинка, яка має особливі освітні потреби, за результатам навчання за програмою інклюзії стала краще розмовляти, більше спілкується з ровесниками та соціалізується. Керівництво та педагогічні працівники Чорнобаївського НВК залучають батьків дітей з особливими потребами до створення індивідуальних програм розвитку, проводять з ними бесіди, роз’яснення та консультації щодо особливостей таких учнів, їх навчання, виховання та соціалізації. І саме зворотній зв’язок з батьками дозволяє визначити коло питань, які є актуальними для них, та вирішити проблеми, які можуть виникнути.

У ході моніторингу робоча група звернула увагу на необхідність створення інформаційного куточку або сторінки на Інтернет-сайті закладу, на яких містилися б інформація щодо впровадження інклюзії та поради фахівців – логопеда, психолога, інше. А спеціалісти ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» (ХАНО) Херсонської обласної ради надали керівництву та вчителям НВК рекомендації щодо удосконалення інклюзивного освітнього процесу згідно компетенції.

Головним питанням, яке потребує вирішення та було виявлено в ході моніторингу, є неповноцінне функціонування комунальної установи «Білозерський інклюзивно-ресурсний центр» (ІРЦ) Білозерської районної ради. Як виявилося, на сьогоднішній день заклад не виконує покладені на нього завдання у повному обсязі та не бере активну участь у житті навчальних закладів Білозерського району. Хоча саме цей центр є основним координатором впровадження інклюзивної освіти у вказаному районі.

27 лютого 2020 року в Херсонській обласній раді під головуванням Владислава Мангера відбулася нарада щодо результатів моніторингу впровадження інклюзивної освіти у регіоні. Члени робочої групи доповіли голові облради про функціонування Чорнобаївського НВК та про належний стан впровадження інклюзії. А вже завтра, 28 лютого, Владислав Мангер проведе зустріч з посадовими особами Білозерського району, під час якої будуть обговорені шляхи активізації роботи ІРЦ та налагодження співпраці даної комунальної установи з закладами освіти.

Нагадаємо, Владислав Мангер взяв під особистий контроль забезпечення реалізації прав дітей з особливими потребами на здобуття освіти на Херсонщині. Члени робочої групи, яка здійснює моніторинг стану впровадження інклюзивного навчання та надає консультативно-методичної допомоги у закладах освіти, вже відвідали школи у Херсоні, Бериславі, Олешках та Чорнобаївці. Наступним пунктом у їхньому маршруті була Каховська загальноосвітня школа I-III ступенів №3 Каховської міської ради, про візит до якої ми повідомимо найближчим часом.

Для довідки. У Херсонській області відкрито 11 інклюзивно-ресурсних центрів: у Херсоні, Каховці, Новій Каховці, Бериславському, Білозерському, Великоолександрівському, Великолепетиському, Голопристанському, Новотроїцькому, Скадовському, Олешківському районах. На базі ХАНО створено ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти, яким проводиться постійна робота з надання консультативно-методичної допомоги керівникам та педагогічним працівникам закладів освіти, інклюзивно-ресурсних центрів, батькам тощо.