Ліквідація наслідків негоди в Олешківському районі під контролем Херсонської обласної ради

5 лет назад 0

Херсонська обласна рада під керівництвом Владислава Мангера тримає на контролі ситуацію, яка склалася у населених пунктах Олешківського району. Наразі депутатський корпус, апарат та комунальні заклади облради вживають заходів щодо зняття соціальної напруги та вирішення проблеми по суті.

Нагадаємо, на минулому тижні в селі Козачі Лагері та селищі міського типу Нова Маячка пройшли сильні зливи. Через надмірну вологу та проблеми з дренажем були підтоплені сотні присадибних ділянок, що призвело до чисельних збитків. Місцеві мешканці, особливо жителі Нової Маячки, вже не вперше мають справу з такими проблемами, проте у поточному році їхній масштаб перевершив усі гіркі очікування.

На надзвичайну ситуацію відреагувала Херсонська обласна рада. Її представники, зокрема перший заступник голови Василь Зеленчук, відвідали вказані населені пункти з робочим візитом.

Наразі голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер здійснює координацію дій підконтрольних комунальних закладів для вирішення даної проблеми. Так, у вказаних населених пунктах працюють представники комунального закладу «Херсонська обласна комунальна аварійно-рятувальна служба», які допомагають рятувальникам Держслужби з надзвичайних ситуацій ліквідовувати наслідки негоди. З’ясовуються шляхи надання фінансової допомоги постраждалим через негоду. У разі необхідності буде скликана позачергова сесія Херсонської обласної ради.

Також сьогодні, 12 червня, відбулося засідання постійної комісії Херсонської обласної ради з питань бюджету та фінансів. Під час засідання заступник голови облради Оксана Рукавішнікова звернулася до депутатів з проханням розглянути звернення голови Новомаячківської селищної ради щодо допомоги постраждалим внаслідок стихійного лиха. За її словами, схожа ситуація і в Козачих Лагерях.

«Рішення про виділення коштів з обласного бюджету приймається Херсонською обласною державною адміністрацією відповідно до приписів статті 24 Бюджетного кодексу України та Постанови Кабінету Міністрів України №415 «Про затвердження порядку використання коштів резервного фонду бюджету». Резервний фонд не може перевищувати 1% обсягу видатків загального фонду відповідного бюджету. Станом на 1 червня 2019 року сума резервного фонду обласного бюджету складає 858 тис. грн. Тому звернення Новомаячківської селищної ради Олешківського району направлено до Херсонської обласної державної адміністрації з супровідним листом від 11 червня 2019 року із встановленим терміном інформування до 25 червня 2019 року. Але я прошу комісію все ж таки звернути увагу на це питання і надати свій висновок та рекомендацію на адресу обласної державної адміністрації щодо виділення коштів з резервного фонду з урахуванням порядку використання коштів резервного фонду бюджету. І з метою забезпечення соціального захисту населення передбачити виділення коштів громадянам, що постраждали внаслідок стихійного лиха відповідно до норм чинного законодавства», – відзначила Оксана Рукавішнікова.

Члени комісії підтримали таку пропозицію та направили відповідне звернення до Херсонської облдержадміністрації для опрацювання та внесення пропозицій щодо заходів та конкретних сум на їх фінансування. Крім того, ХОДА має підготувати висновок щодо необхідності фінансування цих заходів, а також, у разі доцільності, запропонувати зміни до профільної програми.