Лише за тиждень жителями Херсонщині було укладено понад 1500 медичних декларацій

6 лет назад 0

З початку року по всій Україні запроваджується реформа МОЗ, яка розпочалася з первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів.

Основною задачею пацієнта — є обрання сімейного лікаря та підписання з ним декларації.

Як відомо, з 1 квітня в Україні почалася кампанія укладення декларації з лікарем, який першим контактуватиме з пацієнтами, надаватиме допомогу і, за потреби, скеровуватиме до «вузьких» спеціалістів. Всі заклади первинної охорони здоров’я, повинні укласти декларації з пацієнтами до середини 2018 року. З 1 липня медичні заклади фінансуватимуться Національною службою здоров’я, відповідно заключних декларацій. Якщо до 1 січня 2019 року людина не укладе договір з сімейним лікарем, то за медичні послуги на первинній ланці платитиме з власної кишені.

Крім того, держава страхує кожного громадянина України. Самостійно звертатись за «страховкою» не потрібно. Національна служба здоров’я певним чином і є національним страховиком, але оформляється не «страховка», а декларація. Кожен громадянин має укласти деклараціюзі своїм сімейним лікарем, в якого він буде обслуговуватись. Коли людина укладає декларацію, відомості про пацієнта і лікаря йдуть в електронну систему е-Health. Після цього будуть йти нарахування на «первинку» по обслуговуванню даного пацієнта. Оплата зарплати та інших витрат будуть нараховуватись по конкретному сімейному лікарю в амбулаторії, в якій він працює.

Кожен лікар самостійно набирає собі дільницю. За нормативними документами передбачена межа в 2 тисячі пацієнтів. Електронна система E-Health, яка в собі акумулює всі документи по пацієнту просто не буде реєструвати 2001-го пацієнта. Така межа встановлена, аби забезпечити якісні послуги, бо навіть самий гарний лікар фізично не зможе обслуговувати більше пацієнтів.

Тож за даними Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації на сьогоднішній день до центрального компоненту E-Health підключено 22 центрів первинної медико-санітарної допомоги та 94 лікарських амбулаторій.

До єдиного реєстру пацієнтів вже внесено 30810 осіб, 380 лікарів отримали електронний підпис та підписано 1703 декларацій.

Прес-служба Херсонської ОДА