Майстер-клас із виготовлення великодніх крапанок від херсонського майстра

5 лет назад 0

Це не обряд з чорної магії і не «викатування» яйцем нечистої сили. Це майстер-клас з виготовлення крапанок. Напередодні свята Великодня усі зазвичай виготовляють писанки та крашанки, Володимир Рагульський вирішив нагадати про менш поширений, але дуже цікавий спосіб декорувати великодні яйця.(02.42.) Починає Володимир з підготовки свого робочого місця та інструментів.
Якщо інструменти можна обирати довільно, шило, цвяхи або палички з-під льодяників,то свічки повинні бути лише воскові. Без харчових фарбників тут теж не обійтися, але вони доступні та не дорогі. Володимир приготував сьогодні 5 кольорів. Але перш ніж їх застосувати треба підготувати яйця – нанести восковий орнамент. Головне не поспішати та бути обережним, адже робота майже ювелірна, якщо воск відпаде то доведеться починати все спочатку .
У фарбнику яйце повинно пролежати 2 хвилини. Потім процедура повторюється. Володимир знову наносить воскові візерунку на яєчну шкаралупу. І знову 2-хвилинна ванна, але тепер вже у помаранчевому фарбнику. А поки крапанка фарбується, Володимир пояснює чому ця техніка розпису великодніх яєць йому найбільше подобається.
Процедура повторюється доки майстер не застосує всі фарбники. Володимир додає що можна зупинитися й на двох кольорах, а можна використати усі. Найголовніше те, що автор заздалегідь і сам не знає якою точно вийде крапанка. Результат завжди несподіваний. Після останнього занурення у фарбу треба висушити яйце та злущити віск з поверхні.
Володимир ділиться завдяки тому, що візерунки абстрактні та не мають конкретного сенсу та форми вони нагадують картини Джексона Поллока відомого американського художника, ідеолога абстрактного експриссіанізму. Завдяки техніці гарячого воску кожна крапанка ексклюзивна.
Також створення крапанок якнайкраще підходить для дітей, адже тут немає складних деталей, яким треба слідувати. Початківцям Володимир дає кілька порад.
Окрім образотворчого мистецтва Володимир знімає кіно разом з друзями та однодумцями. Зазвичай на знімальному майданчику він виконує функції режисера-постановника, але й часто робить декораціїї, костюми та грим для акторів. Короткометражні фільми в яких брав участь Володимир високо оцінювали на українських та міжнародних конкурсах. Тому парубок не боїться експериментувати та відкривати для себе нові творчі жанри та ініціативи.