Маніпуляція з лічильниками енергії може потягти на 5 років тюрми

6 лет назад 0

Члени профільного комітету погодилися посилити кримінальну відповідальність за обіг пристроїв, що блокують роботу електронних лічильників. Адже вони не тільки сприяють крадіжці електричної та теплової енергії, а й є джерелом випромінювання. Про це повідомляє "ЗіБ".

Законопроектом №3819 пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою ст.188-2 «Виготовлення, збут або використання пристроїв, що блокують роботу електронних засобів обліку (лічильників) з метою розкрадання електричної та теплової енергії».

Власне виготовлення, збут або використання таких пристроїв каратиметься штрафом до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн.) або виправними роботами на строк до 2 років. Якщо порушника спіймають повторно чи він діятиме зі спільниками, штраф збільшиться удвічі.

У разі ж спричинення ще й майнової шкоди у великому розмірі (понад 250 н.м.д.г.) або спричинення небезпеки для життя чи здоров’я людей, то покарання стане суттєвішим: штраф від 10 до 40 тис. н.м.д.г. або позбавлення волі до 5 років.