Медпрепаратів майже на 3 млн грн відпустили аптеки області за програмою «Доступні ліки»

7 лет назад 0

На сьогодні в області до державної програми «Доступні ліки» вже долучився 201 аптечний заклад. Проте у сільській місцевості значна кількість аптек ще не здійснює відпуск лікарських засобів за референтними цінами, що погіршує їх доступність для сільських мешканців. Серед причин цього є відсутність в аптечних закладах області повного переліку лікарських засобів, що входять до програми. На цьому наголосив директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Короленко під час наради з головами райдержадміністрацій, ОТГ та міськими головами міст облзначення, яку провів голова ОДА Андрій Гордєєв.

Він підкреслив, що існує позитивна динаміка щодо використання коштів, виділених на програму. В цілому аптеки області вже відпустили ліків на суму 2837,8 тис. грн, що становить майже 21% від загальної суми виділених коштів на програму. 

Найкращий стан роботи з використання вказаних коштів у Високопільському та Нововоронцовському районах, де аптечній мережі відшкодовано 100% планових призначень на перше півріччя 2017 року, у Бериславському – 95,3%, Чаплинському – 93,2%, Олешківському – 89,9% та Іванівському – 83,9%.

Разом з тим у Генічеському, Каховському та Нижньосірогозькому районах стан роботи у вказаному напрямку незадовільний. Відсоток відшкодувань аптечним закладам вкрай низький. 

З цього приводу було заслухано пояснення від кожного керівника вказаних районів. Вони ж у свою чергу отримали кваліфіковану консультацію від обласних фахівців для вирішення цих проблем.

Віктор Короленко також повідомив, що з початку запровадження Урядової програми «Доступні ліки» медичними працівниками області в амбулаторних умовах виписано 126 681 рецепт для амбулаторного лікування осіб, які страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму. З них задоволено 90 066 рецептів.

Нагадаємо, що починаючи з 1 квітня 2017 року в Україні запроваджено Урядову програму «Доступні ліки», що передбачає повну або часткову державну підтримку лікування осіб, які страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму. 

У зв’язку з цим для Херсонської області виділено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на відшкодування вартості 157 найменувань лікарських засобів для лікування окремих захворювань у розмірі 13 628,4 тис. грн, з них по м. Херсону передбачено 4 225,5 тис. грн.

Херсонська ОДА