На Херсонщині наступає «дров’яна» криза

7 лет назад 0

На Херсонщині назріває чергова споживча криза — цього разу паливна. Адже у більшості сільських районів степового краю обігріваються і готують їжу на дровах, а вони перетворилися на дефіцит.

У минулі роки десять держлісгоспів Таврії за рахунок так званих рубок догляду та розкорчовування горільників отримували до 80 тис. куб. м акацієвих та соснових паливних і технологічних дров. Але торік облрада запровадила мораторій на будь-яке вирубування зелених насаджень. Тепер мораторій скасували, однак дрова не рубають уже з іншої причини.

"Виконання рубок догляду ведеться згідно з проектом організації та розвитку. На наступні десять років його вже розробили фахівці «Укрліспроекту». Проте з десяти наших лісгоспів лише два відшукали кошти для розрахунку із проектувальниками. Решта не сплатили за їхні послуги загалом 3,5 млн. грн., тому проекти не отримали і вирубку проводити не можуть. Виходить замкнуте коло: гроші для проектувальників треба заробити, а заробляти лісівники не спроможні через відсутність проектної документації, — пояснює начальник облуправління лісового та мисливського господарства Віктор Тищенко. — У Збур'ївському та Великокопанському лісгоспах створили певний запас паливної деревини. Але він сягає всього 700 кубометрів."

Між тим на «дров'яний» дефіцит уже відреагував ринок — ціни на таке паливо поповзли вгору. За вантажівку соснових цурпалків (найчастіше браконьєрського походження) вже правлять 4,5 — 5 тис. грн., за машину акацієвих дров — 6,5-7 тис. Такої кількості середньому домогосподарству вистачить на два, максимум три місяці.

Голос України