На Херсонщині поліцейські притягнули до кримінальної відповідальності домашнього тирана

5 лет назад 0

43-річний житель одного з сіл Голопристанського району систематично вчиняв домашнє насильство у відношенні співмешканки. Чоловік, раніше судимий за крадіжки та наркозлочини, бив жінку, словесно принижував її та виганяв з дому. Дільничні поліцейські складали у відношенні насильника адміністративні протоколи за ст.173-2 «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування» Кодексу України про адміністративні правопорушення. Суд виносив чоловіку покарання у вигляді громадських робіт та адмінарешту, але і після цього дебошир не став на шлях виправлення. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Херсонської області.

Нагадуємо, що раніше за домашнє насильство була передбачена лише адміністративна відповідальність. А з 11 січня 2019 року набрали чинності норми законодавства, які посилюють відповідальність за скоєння домашнього насильства. Відтепер домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи – кримінальний злочин.

Як повідомив начальник сектору превенції Голопристанського відділення поліції Вадим Толмачов, після чергового повідомлення жінки про побиття її співмешканцем, працівники поліції відкрили у відношенні домашнього тирана кримінальне провадження за ст.126-1 Кримінального кодексу України «Домашнє насильство». Чоловіку можуть загрожувати громадські роботи на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до двох років.

Шановні громадяни! Якщо ви або ваші рідні потерпаєте від домашнього насильства, не замовчуйте ці факти, а одразу телефонуйте по телефону «102». Також діє безкоштовна Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, де можуть надати необхідну консультацію та допомогу: 0800-500-335 (зі стаціонарного) або 116-123 (з мобільного).