На Херсонщині визначено переможців «Книгоманії-2019»

5 лет назад 0

Фінальні змагання найкращих читачів і церемонія нагородження переможців обласного та міського етапів Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія-2019» відбулася 25 квітня у Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки.

Основними завданнями конкурсу є вироблення у дітей навичок самостійної роботи з книгою, критичного аналізу, осмислення та творчої інтерпретації прочитаного, популяризація кращих надбань сучасної української та світової дитячої літератури, привернення уваги суспільства до проблем дитячого читання.

Організатори конкурсу «Книгоманія-2019» – ГО «Форум видавців», Державне підприємство «Український інститут книги», генеральний партнер – ПАТ «КРЕДОБАНК», а співорганізаторами на обласному рівні виступили КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради, а у районах, містах та ОТГ області – бібліотеки, що обслуговують дітей: дитячі, публічні, шкільні.

Упродовж останніх трьох місяців всі учасники Конкурсу, а цьогоріч це учні 7-х класів, читали рекомендовані книжки сучасних авторів, вели читацькі щоденники та презентували свої улюблені бестселери на відбіркових етапах, змагаючись з іншими «книгоманами». Вперше для учасників та всіх небайдужих до сучасної літератури та промоції дитячого читання у соцмережі Facebook було створено окрему відкриту спільноту – «Таємне товариство книгоманів». На цій сторінці розміщувалась інформація про перебіг «Книгоманії-2019», цікаві та корисні факти про читання, книжки та авторів, а також проходили різноманітні конкурси й голосування. Херсонські «книгомани» активно долучились до обговорень у спільноті, ділились із ровесниками враженнями про прочитані книги, зокрема й у форматах відеовідгуків та буктрейлерів.

Сценічному дійству святкового фіналу передувало напружене змагання «книгоманів» Херсонщини: вирішувалася доля головного призу, а саме – двох «путівок» на поїздку у травні 2019 року до Львова для участі у Фестивалі дитячого читання «Книгоманія-2019» на запрошення ГО «Форум видавців». За першу з них змагались переможці ІІ етапу конкурсу із районів і міст Херсонської області, а за другу – семикласники з обласного центру, які також вибороли це право у попередніх етапах читацького змагання.

Оцінюючи виконання конкурсних завдань, журі враховувало також кількість прочитаних учасниками книжок, зокрема сучасної української літератури та креативність і змістовність записів про них у читацьких щоденниках, а також розміщені у соцмережах відгуки і презентації улюблених книг – творів сучасної української прози для дітей, начитаність та ерудованість конкурсантів.

В очікуванні рішення журі юні читачі мали нагоду також зустрітись і поспілкуватись із сучасними українськими письменниками-земляками – Юлією Чернієнко та Анатолієм Шкаріним.

А переможцями третього етапу «Книгоманії-2019» на Херсонщині і власниками запрошень до Львова на Фестиваль дитячого читання стали:

Головко Єлизавета, учениця Каховського НВК «Гімназія-спеціалізована школа І ст. з поглибленим вивченням іноземних мов», удостоєна звання «Суперчитач Херсонської області»;
Житняковська Валерія, учениця Комишанської ЗОШ І-ІІІ ст. №26 Херсонської міської ради – «Суперчитач міста Херсона».
Дипломом і книжковим подарунком відзначена Бовсуновська Руслана, учениця Херсонської ЗОШ І-ІІІ ст. №53, – учасниця суперфіналу, який відбувся під час святкового дійства і додав драйву урочистій церемонії нагородження.

Спеціальні призи книготорговельної фірми «Учбова книга» та дипломи переможців у номінаціях отримали:

Макаревич Владислав, читач Нововоронцовської центральної районної бібліотеки і Куценко Вікторія, учениця Верхньорогачицької опорної ЗОШ – за кращу відео-промоцію;
Соколовський Богдан, учень Володимирівської ЗОШ І-ІІІ ст. Скадовського району, і Адаменко Ксенія, учениця Голопристанської гімназії – за кращий читацький щоденник.
Подяками обласного організаційного комітету за кращу організацію І і ІІ етапів Всеукраїнського конкурсу відзначені: Стрельчук Світлана Іванівна, завідувач бібліотеки Каховського НВК «Гімназія-спеціалізована школа І ст. з поглибленим вивченням іноземних мов», Карпенко Лілія Миколаївна, завідувач бібліотеки Комишанської ЗОШ І-ІІІ ст. №26 Херсонської міської ради, Колесник Світлана Олександрівна, завідувач Білозерської районної бібліотеки для дітей ім.В.Стуса і Карпенко Валентина Іванівна, заступник директора по роботі з дітьми Новокаховської ЦБС.

Театралізоване свято та церемонію нагородження підготували і провели працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, за участю дитячих творчих колективів м. Херсона.