На території Херсонської області проживає 2 біженці

7 лет назад 0

На території Херсонської області проживає 2 біженці та 1 особа, якій надано додатковий захист в Україні. Проблема захисту прав біженців є досить актуальною для багатьох держав світу, в тому числі, й для України. Це пов’язано з існуванням в деяких державах міжетнічних конфліктів і громадянських війн, нестабільності політичних режимів, голодом, стихійним лихом тощо.

Україна є однією з перших країн на пострадянському просторі, яка прийняла в 1993 році Закон України «Про біженців» та розпочала створення належної інфраструктури для розміщення шукачів захисту та біженців з інших країн.

Біженцями називаються особи, які не є громадянами України і внаслідок обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства, належності до певної соціальної групи або політичних переконань перебувають за межами своєї країни та не можуть або не бажають користуватися її захистом внаслідок таких побоювань.

В зв’язку з подіями, які сьогодні відбуваються в нашій державі, досить часто тих, хто виїжджає зі Сходу України, або Автономної Республіки Крим, називають біженцями, що є невірним визначенням. Вказана категорія громадян України називається внутрішньо переміщеними особами , тобто особами, які змушені раптово тікати зі своїх будинків в результаті збройного конфлікту, внутрішньої ворожнечі, систематичних порушень прав людини або стихійних лих і знаходяться на території власної країни .

Особа, яка має намір бути визнаною біженцем в Україні або особою, яка потребує додаткового захисту, перетнула державний кордон України в порядку, встановленому законодавством України, повинна протягом п'яти робочих днів звернутися із відповідною заявою до відділу міграційної служби за місцем прибуття. Виконання завдань у сфері реалізації положень законодавства про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту у межах Миколаївської, Одеської та Херсонської областей покладено на міграційну службу Одещини.

У разі визнання особи біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, вона користується тими самими правами і свободами, а також має такі самі обов'язки, як і громадяни України, крім випадків, установлених Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

УДМС України в Херсонській області