Обласна рада стурбована станом дитячих комунальних санаторіїв

5 лет назад 0

Занедбаний стан деяких комунальних дитячих оздоровчих санаторіїв не на жарт турбує як і керівництво обласної ради, так і депутатів. Днями заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова відвідала Новомаячківський дитячий психоневрологічний санаторій «Надія» і залишилася вкрай занепокоєною станом утримання там дітей. Про це заступник голови розповіла під час розширеної наради з головами районних рад, об´єднаних територіальних громад та міськими головами.

«З одного боку дитячі санаторії і не вимагають з обласного бюджету коштів, а ми не так пильно слідкуємо за фінансовою складовою таких закладів. А з іншого боку – частина таких комунальних закладів, як видно, не здатна вправно вести свою господарську діяльність. До того ж, ситуація ускладняється і віддаленістю розташування цих КЗ, тому влаштовувати систематичні перевірки досить важко. Однак і разових відвідин вистачило, аби зрозуміти: цю застарілу систему також треба реформувати», – зазначила Оксана Рукавішнікова.

Наразі в Херсонській області існують 5 комунальних дитячих оздоровчих (за різною направленістю) санаторіїв. Протягом багатьох років ані держава, ані місцева влада в ці заклади коштів не вкладала. Аби «вижити», закладам доводилося жити в режимі жорсткої економії. Проте, як справедливо вважає Оксана Рукавішнікова, економити на дітях – неприпустимо.

«Впевнена, що нам конче потрібно навести лад в цій сфері. І це стосується всього: місцезнаходження дітей, розташування самого закладу, умов утримання вихованців, стану їдалень та спальних місць, площ для прогулянок тощо. Так само треба розібратися і з економічною доцільністю деяких закладів. Так, наприклад, у нас є Новоолександрівський обласний дитячий гастроентерологічний санаторій. Його штат складає 83 особи, кількість дитячих ліжок – 100 од. Але заповнюваність цього санаторію дуже мала, до 50%. Тобто штат співробітників перевищує кількість самих дітей. Ми не в тому стані зараз, щоб дозволяти собі подібну розкіш» , – впевнена заступник голови депкорпусу.

Крім того, є у керівництва області і сумніви щодо достовірності даних перебування дітей у закладах. Велике занепокоєння викликає і стан самих будівель, вік будови деяких перевищує 100 років.

Важливо, що за новою реформою, з 2020 року більше не працюватиме система фінансування з державного бюджету – т.з. «ліжко-день», і НСЗУ фінансуватиме заклади за кожний окремий пролікований випадок. А тому, враховуючи завантаженість наших санаторіїв, їхнє існування взагалі стає питанням.

Підтримав дане занепокоєння і депутат обласної ради, доктор медичних наук, головний лікар Херсонського обласного центру громадського здоров’я Юрій Ромаскевич.

«Система фінансування через НСЗУ не передбачає фінансування санаторно-курортних послуг. Тому, якщо ми кажемо, наприклад, про санаторій «Дніпро», то це буде реабілітація дітей, реабілітаційні послуги – вони оплачуватимуться. А за що можна платити Новоолександрівському гастросанаторію? Я кажу це не вперше: для мене є питанням, які ознаки спеціалізованого санаторію має цей заклад, яке специфічне лікування гастроентерологічного профілю надає? Жодних. Утримання цього і подібних закладів – неефективні витрати облбюджету» , – переконаний Юрій Олексійович.

Таким чином, голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер запропонував головам районних рад, об´єднаних територіальних громад та міським головам Херсонщини внести пропозиції до обласної ради щодо ефективного використання таких закладів чи можливого їхнього реформування.