Очільник Херсонщини розповів про зниження тарифу на газопостачання

3 года назад 0

На щотижневому брифінгу, який минулої п’ятниці провів т. в. о. голови Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир для місцевих журналістів, значну увагу було приділено одному з найважливіших питань – зниженню тарифу на газопостачання.

Він нагадав, що максимальне зниження тарифу на розподіл газу становитиме до 30%. Адже НКРЕКП встановив граничний тариф на рівні 1,79 грн за кубометр. Проте для десятків компаній ця сума буде нижчою.

На Херсонщині з 1 січня 2021 року тариф на послуги розподілу природного газу становить 1,68 грн за м куб на місяць (без врахування ПДВ).

Окрім цього, найближчим часом у Парламент також буде подана ініціатива, яка має зменшити розрив у тарифах між різними газорозподільними компаніями та встановлюватиме справедливий тариф на розподіл газу для населення.

Щодо вартості природного газу для населення то, гранична ціна на природний газ з 01 лютого 2021 року складає не більше 6,99 грн за 1 куб. метр з ПДВ. Відповідні зміни затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2021 року № 25, і будуть діяти з 01 лютого 2021 року до 31 березня 2021 року, тобто до закінчення опалювального сезону.

25 січня 2021 року планується підписання меморандуму між центральною владою та асоціацією міст України, щодо запровадження мораторію на підвищення тарифів на теплову енергію для підприємств теплоенергетики.

Також, як було зазначено на селекторній нараді, що відбулася 20 січня 2021 року під головуванням Міністра розвитку громад та територій України Олексія ЧЕРНИШОВА, з метою компенсації втрат населення, що користується електричною енергією в будинках обладнаних опалювальними електроустановками від запровадження фіксованої ціни на електричну енергію, стане запровадження субсидії, розмір якої обраховуватиметься як різниця вартості спожитої електроенергії за фіксованою ціною та при використанні тарифу на електроенергію, що діяв до запровадження фіксованої ціни.

Сергій Козир також доручив департаменту соціального захисту забезпечити оперативний розгляд органами соціального захисту населення звернень та призначення житлової субсидії громадянам, які використовують електроенергію для індивідуального опалення і потребують державної підтримки в умовах встановлення єдиних фіксованих цін на електроенергію для побутових споживачів.

Окрім цього він звернув увагу, що до 29 січня 2021 року всі споживачі природного газу на Херсонщині повинні обрати нового ринкового постачальника та перейти на постійне газопостачання.