Оксана Рукавішнікова ініціювала звернення до Кабміну стосовно невирішених проблем з фінансування закладів охорони здоров’я

4 года назад 0

З 1 квітня 2020 року громадяни України отримуватимуть гарантований державою безоплатний пакет медичних послуг та лікарських засобів. Єдиним замовником та платником за програмою медичних гарантій виступатиме НСЗУ.

Досконало вивчивши це питання, заступниця голови облради Оксана Рукавішнікова виявила, що обсяг коштів, що передбачені для реалізації програми медичних гарантій відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» є дуже обмеженим. Зокрема, запропонована реформою модель не фінансує: проведення медичних оглядів з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння; проведення додаткових методів діагностичного та лабораторного обстеження призовників і декретованої групи населення; перебування у стаціонарі не ідентифікованих осіб, у тому числі покинутих дітей та громадян, позбавлених волі, а також громадян без постійного місця проживання.

Не врегульовано і питання щодо джерел фінансування видатків на оплату праці медичних працівників у медичних комісіях під час призову.

«Зовсім не врегульовано питання щодо джерел фінансування видатків на відшкодування органам Пенсійного фонду України пільгових пенсій медичним працівникам відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 461 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» (зі змінами). Розрахована сума видатків на 9 місяців лише для медичних закладів обласного рівня складає 5,7 млн грн. Також відсутні чіткі державні гарантії щодо фінансування будинків дитини», – зазначила Оксана Олександрівна.

Не менш стурбована депутат обласної ради і ситуацією щодо подальшої роботи стаціонарної паліативної та хоспісної медичної допомоги, недофінансування якої може призвести до припинення надавання цієї медичної послуги.

Навіть після оптимізації у зоні високого та середнього ризику щодо отримання коштів за надані медичні послуги за програмою медичних гарантій знаходяться п’ять спеціалізованих закладів охорони здоров’я Херсонської обласної ради – не прораховується 55,1 млн грн (і це лише за попередніми підрахунками НСЗУ, які базувалися на основі показників 2018 року).

Таким чином, вищеописана ситуація призведе не до оптимізації видатків, а до неможливості надавати населенню своєчасно та якісно необхідну високоспеціалізовану медичну допомогу, а також до збільшення соціальної напруги не лише серед медичних працівників, а й всього населення області.

«Враховуючи вищевикладене, для забезпечення процедури переходу закладів охорони здоров’я області на нову модель фінансування та для забезпечення гарантованого державою обсягу надання необхідних медичних послуг населенню, прошу підтримати моє звернення до Кабінету Міністрів України з наступного.

По-перше, терміново вирішити питання щодо включення до пакетів медичних послуг, що гарантовано оплачуються Державою, медичних послуг, які на сьогодні є обов’язковими відповідно до чинних нормативних актів, проте механізм відшкодування вартості яких відсутній.

По-друге, на перехідний період виділити додаткові кошти з державного бюджету на охорону здоров’я області для раціонального вирішення всіх зазначених проблемних питань, зокрема забезпечення фінансування закладів охорони здоров’я, які перебувають у зоні високого та середнього ризику щодо отримання у 2020 році коштів за надані медичні послуги за програмою медичних гарантій від Національної служби здоров’я України або які підпадають під ризик взагалі потенційно не укласти договір з НСЗУ у 2020 році», – резюмувала Оксана Олександрівна.

Звернення одноголосно було підтримано членами постійної комісії з питань охорони здоров’я та здорового способу життя учора, 24 лютого, та рекомендовано до розгляду на черговій сесії Херсонської обласної ради, що відбудеться 28 лютого. Колеги з «комунальної» комісії також були єдині у підтримці даного звернення.