Оксана Рукавішнікова подякувала медикам за врятовані дитячі життя

4 года назад 0

5 червня заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова відвідала обласну дитячу лікарню, аби висловити слова подяки команді-професіоналів, які вчора прооперували двох діток з вадами серця.

Хірургічне втручання на дитячому серці з використанням апарату штучного кровообігу на Херсонщині відбувалось вперше, тому проходило під керівництвом лікаря-кардіолога вищої категорії Інституту серця МОЗ України Василя Карпенка та за підтримки його команди. За сім годин лікарі успішно прооперували обох дітей – 4-річного хлопчика з Херсонського обласного будинку дитини та 9-річну дівчинку з Миколаєва. Сьогодні дітей перевезли для подальшого нагляду, реабілітації та відновлення до Херсонської обласної дитячої лікарні.

«Від усього депутатського корпусу дякую вам за успішно проведені операції. Для нас це дійсно важлива подія. З повагою ставлюсь до вашої професії та вдячна за ваш професіоналізм. Без сумнівів, ваша професія є найважливішою. Тому я завжди виступаю за зміцнення матеріальної бази наших медичних закладів. Адже наявність сучасної апаратури дозволить нашим медикам оперувати тут, на Херсонщині, а не переадресовувати нашу малечу до Києва. Це особливо важливо для маленьких пацієнтів, для яких є найвагомішою моральна підтримка та відчуття, що дім поряд. Ми, депутати, й надалі будемо працювати над тим, аби оснастити нашу обласну дитячу лікарню усім необхідним обладнанням, щоб в подальшому оперативні втручання проходили вже тут», – відзначила Оксана Олександрівна та на знак подяки вручила гостям із Києва символічні подарунки на згадку про Херсонщину.

Зі своєї сторони, лікар-кардіолог вищої категорії – завідувач відділення хірургічного лікування вроджених вад серця Інституту серця МОЗ України Василь Карпенко відзначив високий професіоналізм херсонських лікарів та їх прагнення до самовдосконалення та прогресу в розвитку херсонської медицини.

Інститут серця Міністерства охорони здоров’я України вже давно тісно співпрацює з Херсонською обласною клінічною лікарнею та Херсонською обласною дитячою лікарнею у питані оперування дітей з вродженими вадами серця. Проте, раніше київські фахівці, які відвідують нашу область кожні пів року, лише обстежували дітей відповідної категорії та відбирали для подальшого оперування до Києва. За словами головного лікаря дитячої лікарні Інни Холодняк, щороку реаномобілем відвозилось до Інституту серця від 10 до 15 діток. А вже навесні цього року виникла ідея спробувати провести такі операції в Херсоні, адже в обласній лікарні є апарат штучного кровообігу, наркозна станція та кваліфіковані фахівці. Операції пройшли успішно, тож, сподіваємось, що в найближчий час стануть для наших лікарів традиційними.

Довідка. Щороку в Україні народжується 4000-4200 дітей з вадами серця, 80% з яких потребують операції вже на першому році життя. На Херсонщині таких діток народжується близько 20, але не всі з них потребують негайного хірургічного втручання. Більшість з них потребують нагляду та хірургічного втручання в старшому віці. Після таких операцій пацієнти зможуть вести повноцінне життя та навіть займатися спортом.