Поліція розслідує кримінальні провадження щодо підпалу очерету в плавнях біля Херсона

5 лет назад 0

Як повідомив заступник начальника Головного управління Національної поліції в Херсонській області Микола Вербицький, за останні кілька місяців поліція відкрила низку кримінальних проваджень за фактами навмисних підпалів очерету в плавнях біля Херсона. В одному випадку згоріли кілька дачних будинків.

Для вчасного та швидкого реагування на випадки підпалів екосистем, визначення місць пожеж і передачі оперативної інформації, поліція постійно взаємодіє зі службою з надзвичайних ситуацій, рибоохоронним патрулем та Національним парком "Нижньодніпровський". Працівники відділення поліції в порту «Херсон» допомагають рятувальникам діставатися до місць пожеж на віддалені острівці для ліквідації вогню, разом з рибоохоронним патрулем вони цілодобово патрулюють водойми, реагують на всі факти загоряння очерету. Також водні поліцейські на службовому катері доставляють слідчо-оперативні групи на осередки загоряння для огляду місця події та фіксації наслідків.

Найскладніше у цих випадках – встановити особи паліїв та затримати їх. Адже на місці злочину схопити їх за руку практично неможливо. Це обумовлюється віддаленим розташуванням осередків підпалу та, у більшості випадків, неможливістю дістатися туди автотранспортом. З часу підпалу, виявлення осередку вогню, надходження повідомлення і транспортування на місце на човнах поліції та рятувальників – минає багато часу і у зловмисників є можливість втекти.

Поліція реагує на всі повідомлення про навмисні підпали екосистем і відкриває кримінальні провадження. Нещодавно працівники поліції затримали палія лісу у Голопристанському районі. Чоловік підпалив ліс на території Кардашинського лісництва, щоб полегшити собі полювання. На щастя, пожежу вдалося вчасно ліквідувати і вона не завдала великої шкоди. Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.245 Кримінального кодексу України «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу», зібрали всі необхідні докази і наразі справа вже направлена до суду. Палію може загрожувати штраф, або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

Шановні громадяни! Пам’ятайте, що навмисні пожежі у дніпровських плавнях знищують людські оселі, завдають непоправної шкоди навколишньому середовищу, від їдкого диму страждають алергіки, продуктами згоряння забруднюються і водойми. Якщо ви стали свідками підпалу або володієте інформацією про людей, причетних до цього, велике прохання повідомити в поліцію за телефоном «102». Анонімність гарантована!

Відділ комунікації поліції Херсонської області