Порошенко погодив мовні квоти для телерадіокомпаній

7 лет назад 0

Президент Петро Порошенко підписав закон щодо частки державної мови у електронних ЗМІ. Згідно нього, частка української мови у загальнонаціональних і регіональних трансляціях становитиме не менше 75 %, на місцевих – щонайменше 60 %.

Про це глава держави заявив вітаючи журналістів із професійним святом, передає «Закон і Бізнес».

«Ніхто не проти, щоб з екранів (телебачення – ред.) лунали інші мови, але неприпустимо, щоб частка української мови на будь-якому українському каналі складала 15, 20, 25%», — сказав він.

При цьому П.Порошенко подякував журналістам за пропозиції про запровадження квот та вручив державні нагороди. Також Президент похвалив Верховну Раду «за блискучу роботу».

Загалом, підписаний закон встановлює такі квоти:
— тижневий обсяг мовлення телерадіоорганізацій загальнонаціональної і регіональної категорій передачі або фільми, виконані державною мовою, мають становити не менше 75 відсотків загальної тривалості у кожному проміжку часу між 07.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00;
— тижневий обсяг мовлення державною мовою для телерадіоорганізацій місцевої категорії має становити не менше 60 відсотків загальної тривалості у кожному проміжку часу між 07.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00;
— тижневий обсяг мовлення державною мовою для телерадіоорганізацій, які здійснюють мовлення мовами корінних народів України, незалежно від категорії мовлення забезпечують сумарний тижневий обсяг телемовлення державною мовою та мовами корінних народів України в обсязі не менше 75 відсотків, при цьому не менше 30 відсотків – державною мовою.

Законом також визначені норми, які регулюють необхідність додавати субтитри державною мовою до фільмів або передач, трансляція яких допускається недержавною мовою, та озвучування або дублювання українською мовою фільмів, які створені на території республік колишнього СРСР не російською та не українською мовою і надалі дубльовані російською мовою.
За невиконання таких вимог телерадіоорганізація сплачує штраф у розмірі 5 відсотків від загальної суми ліцензійного збору.