Проект обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями презентували на колегії

5 лет назад 0

Як неодноразово відзначав голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, у депутатів нинішньої каденції на першому місці – здоров’я людини. Тому народні обранці серйозно відносяться до всіх питань, які стосуються фінансування обласних медичних закладів, закупівлі медпрепаратів, надання допомоги на лікування тощо. Зважаючи на те, що Херсонська область – третя за кількістю хворих на рак, депутати поставили собі завдання – створити всі необхідні умови для якісної боротьби з цією хворобою.

Нагадаємо, станом на 1 січня 2019 року на обліку в обласному канцер-реєстрі перебуває 29659 хворих на рак. Щорічно у Херсонській області виявляється більше 4 тис. нових випадків і помирає від раку понад 2 тис. осіб, з них до 30% – особи працездатного віку.

Сьогодні ж, 30 січня, у ході засідання колегії обласної державної адміністрації було презентовано проект обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2019 – 2023 роки.

Метою Програми є підвищення ефективності заходів з профілактики онкологічних захворювань, доступності медичної допомоги для онкологічних хворих, зниження смертності, зменшення кількості первинних виходів на інвалідність внаслідок захворювання на рак, створення умов для продовження та поліпшення якості життя онкологічних хворих, шляхом підвищення ефективності заходів з профілактики, підвищення показника одужання, зменшення рівня дорічної летальності хворих на онкологічні захворювання.

Головний лікар Херсонщини Віктор Короленко та головний лікар Херсонського обласного онкологічного диспансеру Ірина Сокур відразу ж попередили, що повністю викорінити цю хворобу Програма не зможе. Проте, завдяки їй можливо створити необхідні умови для якісного лікування: починаючи від ранньої діагностики захворювань до найсучасніших методів лікування.

Виконання обласної Програми планується здійснювати за рахунок коштів обласного, міських, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, інших джерел фінансування незаборонених законодавством. Загалом на фінансування 5-річної Програми необхідно понад 500 млн грн.

«Хоч на реалізацію Програми і закладаються мільйону, проте «на ділі» для лікарень та людей це зовсім незначні суми. За кожною цифрою Програми стоїть людське життя», – наголосив Віктор Короленко.

В рамках Програми, в першу чергу, закладено створення єдиної карти екологічної безпеки області до 1 липня 2019 року. А також дооснащення КЗ «Херсонський обласний онкологічний диспансер» Херсонської обласної ради сучасним діагностичним і лікувальним обладнанням, забезпечення населення хіміотеравпевтичними препаратами та препаратами супроводу, створення на базі Херсонського обласного онкологічного диспансеру південного Центру радіаційної терапії.

У той же час, ініціатор розроблення Програми, заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова наголосила на необхідності ранньої діагностики захворювання, адже саме рання діагностика дає змогу виявити та успішно вилікувати хворобу. Тому депутат звернулася до очільників районів та ОТГ з проханням роз’яснювати цей момент населенню та сприяти вчасному і систематичному проходженню медогляду членами своєї громади.

Також Оксана Олександрівна запевнила, що вже на черговій сесії, яка відбудеться 8 лютого, депутати обласної ради затвердять обласну програму боротьби з онкологічними захворюваннями на 2019 – 2023 роки.

Окрім цього питання, членів колегії поінформували про результати виконання у 2018 році завдань і заходів Програми формування позитивного іміджу та розвитку зовнішньоекономічної діяльності Херсонської області на 2016 – 2018 роки; про реалізацію обласної програми виконання робіт з ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування на 2017 – 2018 роки та про виконання в області актів і доручень Президента України, Кабінету Міністрів України, розпоряджень і доручень голови обласної державної адміністрації, стан виконавської дисципліни та роботу із зверненнями громадян за підсумками 2018 року.