Реформування освіти в умовах децентралізації розглянуто на селекторній нараді

6 лет назад 0

24 квітня відбулася селекторна нарада щодо реформування освіти в умовах децентралізації під головуванням віце-прем’єр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка та міністра освіти і науки Лілії Гриневич.

У херсонській студії онлайн зв’язку участь в нараді взяли заступник голови Херсонської облдержадміністрації Олександр Адамчик разом з директором Департаменту освіти, науки та молоді Євгеном Криницьким.

На порядок денний винесено питання розбудови мережі опорних шкіл, запровадження з 1 вересня у всіх школах Нової української школи з одночасною розбудовою Нового освітнього простору і третє, інклюзивне навчання. Серед завдань було визначено забезпечення шкіл новим обладнанням, автобусами, будівництво інфраструктури навколо опорних шкіл тощо.

Мережа закладів освіти Херсонської області, в основному, задовольняє освітні потреби жителів. У порівнянні з минулим навчальним роком кількість шкіл з чисельністю до 100 учнів зменшилася на 14 об’єктів і становить 78 закладів.

У Херсонській області нині функціонують 13 освітніх округів, із них 8 – у об’єднаних територіальних громадах: 2 у Великолепетиському районі та Чаплинській сільській раді об’єднаної територіальної громади, по 1 – в Горностаївській селищній раді об’єднаної територіальної громади, Любимівській селищній раді об’єднаної територіальної громади, Костянтинівській сільській раді об’єднаної територіальної громади, Іванівській селищній раді об’єднаної територіальної громади, Верхньорогачицькому та Скадовському районах, Кочубеївській сільській раді об’єднаної територіальної громади, Хрестівській сільській раді об’єднаної територіальної громади та Асканія Нова селищній раді об’єднаної територіальної громади.

Створені опорні школи у своєму складі мають 23 філії. До опорних закладів 13 шкільними автобусами підвозяться 582 здобувачі освіти.

З 1 вересня 2017 року почали працювати в пілотному проекті з упровадження Концепції Нової української школи 8 перших класів 4 закладів загальної середньої освіти.

У межах реалізації Концепції Нової української школи 690 вчителів початкових класів та іноземних мов Херсонської області, які працюватимуть в перших класах 2018/19 навчального року, пройшли підготовку до здійснення освітнього процесу за новим Державним стандартом.

У 2017 році за рахунок коштів державної субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад закуплено 5 шкільних автобусів (частка державних коштів склала 8,2 млн. грн.). У 2018 році для забезпечення перевезення дітей до закладів освіти заплановано придбання 8 шкільних автобусів на умовах співфінансування з місцевими бюджетами 50/50. Загальна очікувана вартість – 14,0 млн. грн.

У межах реалізації проекту «Нової української школи» у 2018 році за рахунок розподілу з державного бюджету невикористаних залишків освітньої субвенції місцевим бюджетам передбачено придбання «фабрики друку» для перших класів початкової школи на суму 4,6 млн. грн.

З 2017 року у рамках проекту зі створення нового освітнього простору за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку розпочато реконструкцію 4 закладів загальної середньої освіти. Загальна вартість проектів складає близько 17,5 млн. грн, у тому числі державні кошти (ДФРР) – 12,2 млн. грн. За 2017 рік освоєно 54% запланованих видатків. На 2018 рік очікується 7,34 млн. грн (з них 5,65 млн. грн – кошти державного бюджету).

Прес-служба Херсонської ОДА