Шукаємо сімейного лікаря

5 лет назад 0

«Шукаємо сімейного лікаря» – оголошення про такі вакансії швидше нагадують крик про допомогу. В інтернеті їх безліч – на офіційних сайтах та у соціальних мережах. На один із таких дописів у Фейсбук натрапили і ми: «Качкарівська сільська рада запрошує на постійну роботу сімейного лікаря загальної практики – завідувача Качкарівської сільської амбулаторії Бериславського району Херсонської області».

Ми відправились за 130 кілометрів від обласного центру, щоб дізнатись, чому інтернет став останньою надією для місцевих жителів

Зінаїда Будько, пенсіонерка, жителька с. Качкарівка

– Я, Будько Зінаїда Яківна, пенсіонерка, проживаю в Качкарівці все життя. Народилась у сусідньому селі Саблуківка, але тут навчалась і працювала у місцевій школі.

Зінаїда Яківна вже рік як на пенсії. І тепер більше часу жінка може присвячувати своєму захопленню – вивченню історії села.

– За багато років я назбирала матеріалу і фотографій по різним об’єктам нашого села. Чільне місце в моєму дослідженні займає місцева лікарня – це заклад, яким ми пишались. В нас було пологове, терапевтичне, дитяче, навіть туберкульозне відділення. Заклад, побудований майже півтора століття тому, не припиняв працювати навіть у воєнні роки. Для німців був шпиталь у Дудчанах. А наші лікувались тут.

Відтоді минуло багато років. Десятиліттями медицина у селі повільно вмирала. Зараз лікарню перетворили на амбулаторію, персонал скоротили, а лікар «заглядає» в село раз на тиждень. Хоча людей, які потребують медичної допомоги, тут більш ніж достатньо.

– Я гіпертонік зі стажем, діабетик – і в лікарню мені дуже часто доводилось звертатися. Особливо вночі, коли піднімався тиск. Раніше чоловік мене відвозив у нашу сільську лікарню і мені завжди допомогу надавали. В нас хороший був персонал. Лікували важкі хвороби, і багато наших жителів навіть не звертались в районний центр, бо тут надавали ті самі медичні послуги. А зараз взагалі так трапилось, що ми залишились без лікаря. І тепер шукаємо і чекаємо його.
Раз на тиждень приїжджає лікар, але щоразу інший – це ж уже не те. Коли у нас був фактично сімейний лікар, який був вхожий у кожний будинок, знав історії наших хвороб, стан здоров’я. То зараз – з’явиться, все бігом-бігом, черга велика, відбув і все. Зрозуміло – послуги надають, ставлення хороше, але ж кожного четверга різні люди приїжджають. Це не годиться. Хоч би на швидкій був лікар, але і там немає.

Юрій Бутівчак, голова Качкарівської сільської ради

– Ось наша сільська амбулаторія. Їй – 145 років. Обслуговує заклад понад три тисячі жителів Качкарівської і Милівської сільради. У нас працюють фельдшер і медсестри. Є маніпуляційний кабінет, денний стаціонар. Тут пацієнти отримують медичну допомогу згідно тих призначень, що надає лікар, який тільки раз на тиждень приїжджає до нас з районного центру – міста Берислав, і обслуговує нас, поки немає сімейного лікаря.

Відсутність сімейного лікаря ускладнює роботу в амбулаторії.

 

Наталя Бутівчак, медична сестра

– Працює сільська амбулаторія шість днів на тиждень. Можна пройти курс лікування, ін’єкції. Населення у нас переважно старшого віку і вони хворіють часто. А ми не маємо права призначати лікування без лікаря. Ми маємо право надати тільки невідкладну медичну допомогу. І тільки раз на тиждень, коли є лікар, ми виконуємо його призначення. Черги до нього на прийом дуже великі. Приймаємо і до 40 пацієнтів на день.

Наталя – мама двох дівчаток трьох і шести років

 

 

Наталя, жителька с. Качкарівка

– Мої діти часто хворіють. Менша приносить застуду з садочка, старша – зі школи і заражають одна одну. Тому нам часто доводиться звертатись за медичною допомогою. Не завжди є можливість поїхати в районну лікарню до педіатра. Ми б хотіли, щоб у нас був свій сімейний лікар у селі. До якого б можна було звернутись у будь-який час.

У родини немає приватного транспорту. А до районної лікарні – півсотні кілометрів на автобусі розбитими сільськими дорогами.

– Якщо щось трапиться вночі або пізно ввечері – звернутись нікуди, – розповідає Наталя. – Амбулаторія не працює. Раніше викликали сімейного лікаря, він приїжджав в будь-який час додому, слухав дитинку, дивився і призначав лікування. Тепер нам доводиться їхати аж у Берислав. Це 50 кілометрів. Качкарівка – найвіддаленіше село від районного центру. А уявіть, якщо в дитини висока температура.. Автобус – один, відправляється о пів на шосту ранку. Дорога погана. Для дітей це виснажливо.

Качкарівська сільська амбулаторія – четвертий місяць без сімейного лікаря. 40 років медзаклад незмінно очолював Сергій Панасенко. Його життя обірвала раптова смерть. Знайти йому заміну поки не можуть.

Юрій Бутівчак, голова Качкарівської сільської ради

– Він прийшов до нас працювати у 1979 році. Молодий фахівець, після закінчення Сімферопольського інституту. Сергій Іванович з великим ентузіазмом зустрів медичну реформу, переконував жителів у її перспективах, розпочав роботу по заключенню декларацій. Встиг підписати понад 1300 договорів. Але, на жаль – раптова смерть. Ціла епоха пов’язана з ним.

Фактично кожен другий встиг підписати декларацію з лікарем, але після його смерті пацієнтів закріпили за медиками у районному центрі.

Зінаїда Будько, пенсіонерка, жителька с. Качкарівка

– Я заключала декларацію ще з Сергієм Івановичем. Зараз мене передали до районної лікарні, призначили сімейного лікаря. Але ж я її ні разу не бачила, сюди вона не приїздить.

Як наслідок – з квітня Зінаїда Яківна не може отримувати необхідні їй препарати від хронічних хвороб за програмою «Доступні ліки». Отримати електронний рецепт можна лише у сімейного лікаря або терапевта, з яким у пацієнта підписана декларація.

Зінаїда Будько, пенсіонерка, жителька с. Качкарівка

– Я без проблем отримувала здешевлені ліки, коли був Сергій Іванович, зараз треба їхати тільки в район. Діждатись черги, щоб потрапити на прийом. А у мене хворі ноги, я вже невиїзна. Лежать мої рецепти. Махнула рукою і купую по повній вартості.

На покращення своєї амбулаторії громада витрачає сотні тисяч гривень щороку. Однак охочих працювати у селі небагато, говорить голова Качкарівської сільради Юрій Бутівчак. Нині громада шукає можливість заохотити фахівців, аби тим комфортно жилося і працювалось, а людей було кому якісно лікувати.

Юрій Бутівчак, голова Качкарівської сільської ради

– На сьогодні немає більшої проблеми, ніж лікар, для нашої громади. Всі сили і засоби кинули на пошук потрібної людини. Ми звернулись до обласного департаменту охорони здоров’я, до Бериславського закладу первинної медико-санітарно допомоги. Поширюємо допис у соцмережах, звертаємось до медичних учбових закладів. Але пропозицій мало: дзвонять, цікавляться, реальних кроків не має.

Для того, щоб залучити медиків в глибинку, місцева влада пропонує найрізноманітніші бонуси: починаючи від безкоштовного житла і закінчуючи грошовими преміями.

Юрій Бутівчак, голова Качкарівської сільської ради

– Щоб лікар у нас працював, ми готові платити достойну заробітну плату, включимо весь механізм заохочувальних виплат. Більше семисот наших жителів не поспішають заключати декларації, бо сподіваються, що у селі з’явиться свій сімейний лікар. У нас є службовий автомобіль, що значно полегшує роботу. Сільська рада забезпечує житлом – сільським будинком зі зручностями (холодна, гаряча вода, кондиціонер, нові вікна, двері, водяне та пічне опалення, ванна і туалет). Також є літня кухня, гараж, господарські будівлі, город 6 соток. Можлива подальша приватизація даного будинку. Так що ласкаво просимо!

І хоча є умови для роботи, але стан доріг, відсутність інфраструктури, можливостей для сімейного дозвілля і занять для дітей змушують молодих фахівців триматися подалі від сіл, – із прикрістю відзначає начальник обласного департаменту охорони здоров’я Віктор Короленко.

 

Віктор Короленко, начальник Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації

– Дитина після 6 років навчання не готова їхати в село, де немає асфальту, інфраструктури, житла. Сьогодні як мінімум заохочувальним стимулом, має бути заробітна плата. Цього не було до минулого року.

В цілому, по Херсонській області не вистачає близько 40% лікарів первинної ланки. В окремих районах немає і половини необхідних фахівців.

Віктор Короленко, начальник Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації

– У сільській місцевості ми на 62% забезпечені лікарями, в місті – на 85-87%. Це первинна ланка. Але третина з них – пенсіонери. Щороку до нас в Департамент приходять 120-140 молодих спеціалістів. 1,5-2 роки вони проходять інтернатуру. Після чого раніше були зобов’язані відпрацьовувати за направленням. Я і сам відпрацьовував у сільській місцевості. І вважаю – це правильно. Але, на жаль, два роки тому це відмінили і тепер відпрацювання не обов’язкове. І молоді фахівці намагаються знайти собі робоче місце у гарному районному центрі або в місті. Важелів впливу у нас немає. До того ж, Польща і Німеччина відкрила для наших лікарів кордони і кваліфіковані кадри їдуть працювати туди.

В обласному департаменті охорони здоров’я сподіваються, що лікарі потягнуться у села з появою там сучасних амбулаторій, побудованих за новітніми стандартами. Такий заклад за планом має з’явитись і у Качкарівці

Юрій Бутівчак, голова Качкарівської сільської ради

– Поруч із нашою сільською амбулаторією ще у 1989 році ми почали зводити нову лікарню. Але будівництво так і не було завершене. Приміщення площею майже 4000 кв м не витребуване. але нам пощастило. Існує Урядовий проект підтримки сільської медицини, нас включили до списку громад, де будуть збудовані амбулаторії за кошти державного бюджету. Два поверхи одного із корпусів капітально відремонтують, завезуть сучасне обладнання. Буде можливість проводити на місці повноцінну діагностику і аналізи. Тим більше, ми бачимо, як втілюється програма у нашому Бериславському районі – в селах Ольгівка і Козацьке вже будуються такі амбулаторії «з нуля» – це вселяє надію.

Віктор Короленко, начальник Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації

– Ми намалювали схему по амбулаторії в Качкарівці. Ми зробимо все можливе, щоб там був лікар. Бо після реконструкції і запуску роботи, заклад має обов’язково заключити договір з НСЗУ. Качкарівка стане центром і туди приїздитимуть лікуватись з навколишніх сіл. Загалом у Херсонській області ми плануємо збудувати 57 сучасних амбулаторій – у всіх населених пунктах, де більше двох тисяч населення. Ми забезпечимо заклади обладнанням і транспортом, а лікарів – житлом.

Департамент будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської облдержадміністрації за останні місяці завершив тендерні процедури і підписав договори на будівництво 13 амбулаторій по всій області. Крім Козацького і Ольгівки вони будуть збудовані в Сиваському Новотроїцького району, Вербах Нижньосірогозського р-ну, Рубанівці Великолепетиського р-ну, Архангельському Високопільського р-ну, Зеленому Поді Каховського р-ну, Магдалинівці Чаплинського р-ну, Токарівці і Чорнобаїці Білозерського р-ну, Старій Збур’ївці і Новій Збур’ївці Голопристанського району.
Також оголошені або вже перебувають на завершальній стадії тендерні закупівлі з будівництва амбулаторій в Щасливцевому і Чонгарі Генічеського району, Любимівці Каховського р-ну, Тарасівці і Великих Копанях Олешківського р-ну, Агайманах Іванівського р-ну, Роздольному Каланчацького р-ну, Новомиколаївці і Лазурному Скадовського району.
Лише в 2019 році подали заявки на будівництво 31 нового закладу.