Сьогодні День пам’яті жертв голодоморів

3 года назад 0

У суботу 28 листопада в Україні вшановують День пам'яті жертв голодоморів. Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах. Запроваджені карантинні заходи вносять обмеження у проведення масових меморіальних заходів.

В Українському інституті національної пам'яті наголошують, що ця обставина не може перешкодити гідному вшануванню пам'яті померлих з голоду.

До 87-х роковин Голодомору 1932-33 років Український інститут національної пам'яті розпочав інформаційну кампанію "Збережи пам'ять. Збережи правду".

Метою кампанії є вшанування жертв Голодомору в Україні та збереження пам'яті про геноцид українців комуністичним режимом в 1932-33 році. Зокрема, наголосити, що збереження пам'яті — це не абстракція, а конкретні дії, наприклад запис спогадів родичів, які були очевидцями геноциду, передати до музею сімейні реліквії, які належали родичами під час Голодомору чи просто згадати про рідню, якій довелось пережити один з найжахливіших злочинів радянського тоталітарного режиму.

В Українському інституті національної пам'яті закликають усіх, у суботу, 28 листопада, долучитись у домашніх умовах до Загальнонаціональної хвилини мовчання о 16:00 та опісля запалити символічну Свічку Пам’яті у вікнах своїх осель. Запалена свічка у вікні домівки стане виявом нашої пам'яті та віри у майбутнє.