Стартап у карантин: як херсонці розпочали свою справу у розпал пандемії

3 года назад 0

Десятки закритих кав’ярень, скорочення штату підприємств, робота на півставки… Карантин через всесвітню Covid-19 вплинув і на здоров’я економіки України. Херсон у кризі пандемії не став винятком.

БЕЗРОБІТТЯ У ЦИФРАХ

Послаблення карантину через Covid-19 та вихід із режиму самоізоляції навесні посприяли конкуренції серед тих, хто шукав роботу. Роботодавці ж, навпаки, задумались над тим, де б зекономити.

Не торкнулись економічні наслідки пандемії здебільшого фрілансерів та IT-спеціалістів. Чи відчули херсонці зміни у своєму робочому житті через карантин?

У Херсонському обласному центрі зайнятості говорять, що місцевий ринок праці на пандемію зреагував – заявки безробітних фіксували більше. Заявки від громадян приймали, навіть, у період карантину, пояснює заступниця директора Херсонського обласного центру зайнятості Наталія Португальська.

«Кількість безробітних під час карантину (березень-квітень) збільшилась. І ця цифра майже в два рази перевищувала аналогічні показники за 2019 рік. На облік у центр зайнятості ставали й ті, хто повернувся з закордону. Пандемія вплинула і на фінансову платоспроможність роботодавця. За карантинні місяці кількість вакансій зменшилися на 2,5 тисячі, якщо порівнювати із минулим роком.

Та не усе було так погано – людей працевлаштували. За період карантину робочі місця знайшли для більше 3000 тисяч громадян. Позиції знайшли у сфері сільського господарства». 

Що ж стосується підприємництва, то у сучасному світі це явище доволі адаптивне. По суті, як і карантин. І це на своєму прикладі доводять херсонці, які, попри тотальний локдаун та низьку платоспроможність покупця, змогли відкрити та розвивати власну справу.

ПІКНІК НА ПРОКАТ

Крістіна Студинська – волонтер громадської організації «А що зробив ти?». Дівчина має стійку громадянську позицію та готова до участі у будь-якому позитивному проекті.

Тож, коли почула про програму«Розпочни та вдосконалюй свій бізнес», вирішила подаватись. Частина проекту реалізувалась навесні, під час введення повного карантину через Covid-19 – у цей час учасники навчались та працювали над своїми бізнес ідеями.

Програма реалізовувався за підтримки Міжнародної організації праці, Херсонського обласного центру зайнятості та Громадського центру «Нова генерація».

Крістіна пояснює, що кожен із конкурсантів мав представити свій бізнес план, прорахувавши усі ризики. Одним із основних умов було створити проект, орієнтований на популяризацію «херсонського». І, якщо ідея буде перспективною, то для її реалізації учасник отримає необхідне обладнання в еквіваленті 3000 тисячі доларів.

Бізнес план Крістіни виявився успішним – дівчина запропонувала розвивати новий розважальний напрям у Херсоні – «Пікнік на прокат».

Крістіна пояснює, що на період карантину випав етап підготовки бізнес-плану. І саме сповільнений ритм життя у розпал епідемії допоміг сконцентрувати на деталях проекту. А як йдуть бізнес справи, розпитуємо за два місяці після старту проекту. 

Крістіна пояснює, що у своєму проекті хотіла б бачити не лише розважальну складову. Вважає, «Пікнік на прокат» може бути і соціально-відповідальним бізнесом – навчити людей прибирати за собою сміття, сортувати його. Не мало важить і той факт, що у майбутньому Крістіна планує організовувати і благодійні заходи, надаючи безкоштовно свої корзинки для різноманітних акцій.

КРАФТОВЕ ВАРЕННЯ ТА СОУСИ

Крафтове варення, джеми, солодкі та гострі соуси, різноманітні сиропи і, навіть, цукати… Вже більше 10 років колись тележурналіст Олеся Маркітан займається виготовленням унікальної «вареної» продукції.

А все почалося по завершенню напруженого робочого дня – після зйомки пані Олеся просто вирішили доварити варення. Це заняття настільки виявилося медитативним, що майстриня не захотіла це відчуття відпускати. 

Тож із комфортної домашньої кухні кулінарне захоплення вирішила перетворити у власне виробництво. А карантин через Covid-19 цьому лише посприяв.

Сьогодні окрім вже зареєстрованого підприємства та необхідного обладнання Олеся Маркітан має власну торгову марку, веде кулінарний відео блог і проводить майстер-класи. Майстриня пропонує, навіть, створити варення вашої мрії – за індивідуальним замовленням. Асортимент вареної продукції широкий і сьогодні відомий далеко за межами України.

Зі слів пані Олесі, процес розробки рецепту нового продукту займає тривалий час. Коли шукає необхідний – ідеальний – смак, то на це можуть піти місяці.

Наприклад, аби створити соус «диня-огірок» майстриня виварила до 16 порцій продукту і лише 10 спроба виявилися такою, як потрібно. Боротьба за смак тривала увесь сезон дині. Пояснює пані Олеся й те, що сьогодні чимало у пошуках смаку відіграє і її 10-річний досвід – деякі смаки відчуває до того, як вони будуть готові.

Попереду у Олесі Маркітан роботи не менше – під час карантину прорахувала нову лінійку продукції.

ХЕРСОНСЬКИЙ ДИЗАЙН

Цікавою виявилася бізнес-ідея дизайнера Оксани Вороніної і вона також стартувала у карантин. За допомогою спеціальної машинки на одязі дівчина витинає картини херсонських художників. Для прикладу показує традиційні для Херсонщини натюрморти – кавуни.

Та перш ніж виділити одну успішну, Оксана прописала 12 перспективних. У своєму бізнес-проекті проекті поєднала свої мрії та захоплення.

«Із цих 12 залишилось усього дві, від яких я категорично не хотіла відмовлятися. Я прагнула займатися і пошиттям оригінальних суконь, і написанням картин. За допомогою спеціального обладнання будь-який малюнок можна зменшувати та наносити на тканину за допомогою вишивки. Я ще й вигадала для себе такий термін, як малювати нитками. І ось одна чудова німецька машинка завдяки спеціальному програмному забезпеченню може малюнки переносити тканину. У результаті ми будемо мати унікальний дизайнерський виріб.

У розпал Covid-19 справа пані Оксани продовжує розвиватись.

ГОЛКА ДЛЯ ШИТТЯ ЗАМІСТЬ ЗБРОЇ

Юрій Прошуров показує рюкзак, який власноруч пошив для своєї дружини. Колись співробітник правоохоронних органів та учасник бойвих дій на Сході, вирішив зброю змінити на голку і тепер займається кравецькою справою.

Хоча знайомство із ремеслом шиття почалося ще в зоні бойових дій, коли зрозумів, що якісне обладнання можна виготовити самостійно.

Спеціальних курсів із шиття Юрій не проходив – справу опанував через відео-уроки на Ютуб. Що ж стосується асортименту виробів, то сьогодні ставка зроблена на покупців у військовій, туристичній, спортивній та мисливській сферах.

Юрій має і власний ткацький бренд Proteс. Кожен продукт випускається із відповідною наліпкою або ж біркою. Має якісну фурнітуру і проходить попередній, так би мовити, тест-драйв. Тканина лише американська.

Суттєвим поштовхом для Юрія у виробництві стала і його участь у бізнес-інкубаторі. Суттєвий поштовх історії успіху Юрія стався саме у період карантину через Covid-19.

УКРАЇНСЬКИЙ БІЗНЕС У КАРАНТИНІ – ЦЕ СТАТУС-КВО

У Херсоні на сьогодні розвивається і така сфера, як менторство у бізнесі. Завдяки допомозі та консультаціям досвідчених підприємців, людина може без перешкод та зайвих кроків розпочати власну справу.

Ментором Юрія Прошурова став відомий у Херсоні підприємець Віталій Бєлобров. Говорить, що роботою свого учня задоволений – він бачить те, як виробництво Юрія розвивається. І це справляє враження.

Зі слів Віталія Бєлоброва, бізнес-інкубатори – необхідність. У Херсоні дуже багато талановитої молоді, якій просто потрібно показати інструменти підприємництва. На його думку, із поняттям бізнес і податки людина має знайомитись вже у старшій школі.

В українських економічних реаліях бізнесу складну завжди, тож до стресових ситуацій, як от карантин через Covid-19, підприємці здебільшого готові. 

«Мій досвід підприємництва 19 років. І я можу сказати, що, напевно, не було в Україні спокійно та легкого періоду для бізнесу. Це завжди виклики, це завжди відповідальність, це завжди якісь відкриття та долання труднощів. Але це потрібно робити, чому що бізнес – це цікаво. Тому бізнес у карантин – це як бізнес у звичний час. Просто є якісь особливості.

Які особливості у нас з’явилися? У нас скоротився горизонт планування. Якщо раніше ми могли стратегічно планувати на три роки вперед, то зараз ми, навіть, на місяць не можемо планувати. Плюс законодавчо, ми завжди на межі – сьогодні ми працюємо, а завтра нас вже можуть якось обмежити у графіку роботи, умовах або ж відвідуванні. Це ми також проходили та об’єднувалися для того, аби полегшити життєдіяльність нашого бізнесу. Але, тим не менш, потрібно робити бізнес завжди, тому що підприємництво – це стиль життя і життя не завершується, навіть, у карантин».