Субсидії по-новому: як та відколи зміняться нарахування пільг

5 лет назад 0

Кабінет Міністрів України ухвалив спрощення умов призначення субсидій. Нова постанова, зокрема, змінює відсоток частку платежу у формулі призначення субсидій з 15% до 20%. Пункт про збільшення субсидій набуде чинності з 1 травня 2020 року.

Натомість субсидії не будуть зменшуватися під час опалювального сезону 2019-2020 років, пояснили у Міністерстві соціальної політики.

У державному бюджеті на 2020 рік на субсидії закладено 47 мільярдів 628 мільйонів гривень. У міністерстві переконані, що цієї суми цілком достатньо, щоб допомогти усім тим, хто звертається по пільги і справді їх потребує.

Крім того, відомство запевняє, що принцип розрахунку субсидій не змінився і надалі визначатиметься індивідуально. Все залежатиме від доходів домогосподарства – чим меншими вони будуть, тим менша обов'язкова плата за комуналку, а більша субсидія.

Наприклад, у Мінсоцполітики роз'яснили, як нараховуватиметься субсидія для сім'ї з двома працездатними особами та двома дітьми. Умовно сім'я живе у будинку на 110 квадратів, а розмір комуналки – понад 3 тисячі 700 гривень. 

Якщо доходи сім'ї становлять 14 тисяч 500 гривень у місяць, то з субсидією їй доведеться сплачувати за комуналку 2 тисячі 127 гривень. Натомість для такої ж сім'ї, але з доходами у 7 тисяч 800 гривень, розмір обов'язкового платежу становитиме лише 625 гривень.

Такі зміни покликані посилити адресність допомоги, натомість не зачіпаючи найменш заможні категорії громадян. Навпаки зміна відсотка матиме наслідки для одержувачів з найвищими доходами, оскільки їх розмір субсидії зменшиться.

Вивільнені кошти міністерство має намір направити на розширення програми допомоги малозабезпеченим сім’ям, які мають доходи менше прожиткового мінімуму.