Туризм в оточенні військових полігонів на Херсонщині

3 года назад 0

На Херсонщині оборонне відомство України запустило державний випробувальний полігон «Ягорлик».

Управління зв’язків з громадськістю Міноборони подає цю подію, як значне досягнення. Адже об’єкт повинен стати майданчиком для випробування новітньої реактивної системи залпового вогню «Вільха», потужних ракет протикорабельного комплексу «Нептун», зенітних ракет, замінивши в цьому плані аналогічний полігон на мисі Чауда в окупованому Криму. Мабуть, без цього справді не обійтися – перш ніж потрапити у війська, будь-яка зброя повинна обов’язково проходити цикл перевірки.

Але от біда: «сирі» ракети часом мають властивість летіти не туди. І куди ж вони в такому разі попадуть? Із високою вірогідністю – на територію Чорноморського біосферного заповідника, який межує із полігоном. І керівництво ЧБЗ такій перспективі зовсім не радіє.

Пуски ракет на полігоні проводилися ще до його офіційного відкриття. І зафіксовані два випадки, коли вони падали в заповіднику, залишаючи по собі величезні урвища. Сусідство з військовими – завжди ризик, і ми це знаємо давно. Адже авіаційний полігон на півострові Ягорлицький кут уже існував з 1959 року. Вряди-годи льотчики морської авіації промахувалися по цілях Колись фугасна авіабомба вагою 250 кілограмів навіть вибухнула в чотирьох сотнях метрів від будиночку кордону «Тендра». У 1992 році його припинили використовувати за призначенням, і ми довго добивалися, аби його землі передали в розпорядження ЧБЗ. Підстави для цього неабиякі: півострів Ягорлицький кут являє собою унікальну в світі ділянку солончакового степу, чий рослинний і тваринний світ тисячоліттями розвивався в оточенні моря – в найширшій частині півострів не більше шести кілометрів, а в найвужчій – менше кілометра. Зрештою, до наших прохань дослухалися, і в 1998 році заповідник отримав 4,7 тисячі гектарів земель, що раніше належали полігону. Але сам випробувальний полігон нікуди не подівся – хіба що замість бомб тепер туди ракети посипалися, — констатує старший науковий співробітник Чорноморського біосферного заповідника, кандидат географічних наук Дмитро Черняков.

Загалом, політику влади у сенсі визначення майбутнього Херсонщини навряд чи можна вважати послідовною.

З одного боку, регіон на межі з окупованим Кримом хочуть зробити «візитівкою» України, розвиваючи туризм та економіку прибережної зони.

З іншого, зовсім поруч із природними резерватами, які мають приваблювати відпочивальників, «тулять» військові об’єкти. Біля Чорноморського біосферного заповідника – полігон для ракетних стрільб, біля Національного природного парку «Олешківські піски» — тактичний полігон для навчань частин ЗСУ, де гатять з танків, гармат, мінометів та стрілецької зброї.

І як таке поєднується?

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Новий День