Турбота про дітей та територіальну оборону Херсонщини: обласна рада затвердила важливі програми розвитку

4 года назад 0

Сьогодні, 28 лютого, під час пленарного засідання сесії Херсонської обласної ради депутати підтримали ряд важливих документів, які визначатимуть розвиток регіону в найближчі роки.

Так, облрада затвердила програму «Дітям Херсонщини – безпечне харчування» на 2020-2022 роки. Її метою є забезпечення повноцінного, якісного та збалансованого харчування дітей у закладах дошкільної, загальної середньої освіти, постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини, залучення до постачання продуктів харчування сільськогосподарських виробників та переробних підприємств області. Програмою передбачено виконання переліку завдань, серед яких – покращення роботи мережі шкільних їдалень та буфетів, дотримання норм харчування та калорійності страв, лабораторний контроль безпечності та якості сировини і продуктів харчування, які використовуються для харчування дітей тощо. Загальний обсяг фінансових ресурсів, які необхідні для реалізації Програми, складає 492 млн 537 тис. гривень. З них – 472 млн 959 тис. гривень мають скласти кошти місцевих бюджетів, ще 19 млн 577 тис. гривень має бути виділено з державного бюджету.

Також депутати прийняли рішення «Про програму щодо запровадження обласних стипендій на 2020-2023 роки». Загальний обсяг фінансування впродовж чотирьох років може скласти 27 млн 279 тис. гривен. Мета Програми — створення в області сприятливих умов для розвитку творчого потенціалу жителів Херсонщини, підтримки і стимулювання їх інтелектуальних здібностей, спортивних досягнень. В рамках виконання Програми заплановані матеріальна підтримка студентів вищої, фахової передвищої освіти області та найкращих здобувачів освіти закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти — мешканців АР Крим, які відмінно навчаються, мають особливі успіхи у набутті професійних навичок, беруть активну участь у суспільному житті закладів освіти; стимулювання інтелектуального саморозвитку підростаючого покоління Херсонщини, переможців ІІІ та IV етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових навчальних предметів та переможців ІІ-ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Херсонського відділення Малої академії наук України тощо.

Крім того, облрада підтримала програму розбудови територіальної оборони Херсонської області на 2020-2022 роки. Метою програми є розбудова існуючої системи територіальної оборони області з підвищенням спроможності реагування та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і загроз військового характеру з використанням досвіду Естонської республіки з питань функціонування структури Союзу Оборони Естонії. Основними завданнями Програми є створення в області постійно діючого Центру тероборони, що забезпечить належну підготовку військовозобов'язаних підрозділів тероборони, забезпечення постійного резерву людського ресурсу, призначеного для комплектування таких підрозділів, військово-патріотичне виховання та підготовка молоді до служби в резерві тощо. Для реалізації Програми необхідно 38 млн 292 тис. гривень. Більша частина коштів – 31 млн 850 тис. гривень – має бути виділено з державного бюджету.

Також депутати внесли зміни до бюджету Херсонщини на 2020 рік та до Стратегії розвитку Херсонської області на період 2021-2027 років. Крім того, облрадою були внесені зміни до 13 програм серед яких – програма «Ліси Херсонщини» на 2017-2020 роки, програма «Молодь Херсонщини» на 2017-2021 роки, комплексна програма розвиткуводного господарства Херсонської області на період до 2020 року, комплексна програма розвитку фізичної культури та спортув Херсонській області на 2019-2023 роки тощо.