Юристи офісу Мережі правового розвитку: проти зла і за справедливість

6 лет назад 0

23 лютого 2018 року в Кризовому медіа-центрі. Херсон відбулася прес-конференція з теми «100 днів роботи Херсонського офісу Мережі правового розвитку». Спікери розказали, як пройшли 100 днів роботи Херсонського офісу Мережі правового розвитку, з яких питань громадяни звертаються найчастіше, які є складнощі та успіхи.

З 5 грудня 2017 року Херсонський офіс Мережі правового розвитку при ГО «ІРЦ «Правовий простір», Херсонській обласній організації Комітету виборців України, БО «Фонд милосердя та здоров’я» надає мешканцям міста безоплатну первинну правову допомогу в будівлі Херсонської міської ради (пр-т Ушакова, 37).

Прийом юристами ведеться в кабінеті 115 на першому поверсі з понеділка по п’ятницю.

Як розповіла директор ГО «ІРЦ «Правовий простір» Наталя Бімбірайте , на сьогодні спілка Мережі правового розвитку (МПР) об’єднує 24 організації у 14 регіонах України. Вона акцентувала увагу на тому, що в себе включає саме первинна правова допомога. Це надання правової інформації; надання консультацій і роз'яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Тобто всі «досудові» питання.

З 01 грудня 2017р. по 22 лютого 2018р. Херсонським офісом Мережі правового розвитку надано консультацій 740 особам, з яких 318 — Консультування безпосередньо на прийомі в Офісі, 204 — Консультацій в online-чаті на порталі «Правовий простір» (http://legalspace.org); 163 — консультацій на виїзних прийомах, 12 — Консультування на ФБ сторінці, 43 — Консультування по телефону. Усього було оформлено 93 документи, завершено 29 справ.

Юрист ГО «ІРЦ «Правовий простір» Сергій Плахотнюк в свою чергу розповів про типові питання звернень. Це соціальне та пенсійне забезпечення, пільги та виплати учасникам АТО та членам їх сімей, житлово-комунальні проблеми, захист прав та інтересів одиноких матерів (сімейні справи), правовідносини з приводу нерухомості (новобудови, договори довічного утримання тощо), захист прав споживачів, житлові (виселення, вселення, отримання житла тощо).

Також юрист зазначив, що на волонтерських засадах юристи херсонського офісу МПР беруться й за судові справи, коли допомогти людині можна тільки таким чином. Сергій Плахотнюк розповів про декілька яскравих справ, які зараз супроводжує.

До офісу МПР звернулися учасники бойових дій, які через декілька років після приватизації земельних ділянок, раптом виявили, що їх ділянки обробляються певним фермером. Звісно, вони про це ні сном, ні духом. Коли юристи почали працювати над цією справою, фермер сам зв’язався з АТОщниками та умовив їх не доводити справу до суду, компенсувавши збиток. Ця історія показує, що якщо людина сама проявляє ініціативу в захисті своїх прав і не сидить, склавши руки, іноді можна вирішити конфлікт і мирним шляхом.

Друга історія ще більш показова. Жінку, яка на підприємстві обіймала посаду начальника відділу організації нормування праці, заробітної плати та навела керівництву виявлені нею факти порушення нормування праці на заводі, було незаконно звільнено, ще й з дописом у трудову книжку «у зв’язку з втратою довіри». Жінка, інвалід 2-ї групи, яка була настільки віддана роботи, що навіть під час тяжкої хвороби працювала, фактично викинули на вулицю з ганебним дописом у трудову, знаючи що з таким «вовчим квитком» вона не зможе ніде працевлаштуватися. Було подано позов до суду, справа розглядалася більше року, багато разів переносилася. У результаті поновитися жінці на підприємстві не вдалося, але юристи МПР вдалося домогтися виплати громадянці морального збитку (який суд чомусь призначив всього лише 2 тисячі гривень). Зараз справа перебуває в херсонському Апеляційному суді.

Юрист ХОО КВУ Олександр Данилов розповів, що він більше стикається з сімейними питаннями та темою соціального забезпечення, часто звертаються учасники бойових дій та з питаннями про нерухомість. У лютому багато звернень щодо банківських питань, коли люди беруть кредит в сумнівних компаніях, підписують договори, які потім неможливо розірвати в правовий спосіб.

Зараз у Олександра Данилова в супроводі 4 справи й всі стосуються учасників АТО. Це питання виділення земельної ділянки, присвоєння статусу учасника бойових дій, гарантування державою права на освіту для дітей учасників АТО.

Юрист розповів про абсурдну, на його погляд ситуацію. Поки чоловік служив в АТО, банківська установа стягнула з нього кошти, відкрила впровадження та обмежила виїзд закордон. Звісно, громадянин про це нічого не знає аж до того, як вирішує поїхати на заслужений відпочинок, стоїть в аеропорту та раптом дізнається, що виїхати за кордон він не може… Юрист допоміг людині звернутися до суду, і на сьогодні вже є рішення про скасування цього обмеження.

До учасників прес-конференції було питання, чи не впливає те, що прийом громадян проводиться в приміщенні міської ради, на вирішення конфліктів влада-громада. Як відповіли представники офісу МПР, жодного тиску з боки влади нема, навпаки – іноді працівники виконкому направляють до приймальні людей, яким не можуть допомогти самі.

Також спитали, що ж робити з такими фермерами, які незаконно обробляють чужі земельні ділянки та недобросовісними роботодавцями, адже це «зло» так і продовжує свої темні справи й проблема не усунута повністю. Як відповіла Наталя Бімбірайте, у боротьбі з цим «злом» важливим фактором є бажання громадян захищати свої права, бути в цьому активними, а також це залежить від журналістів і того, як саме вони будуть висвітлювати подібні проблеми.

Безоплатна первинна права допомога у Херсонському офісі Мережі правового розвитку надається за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».