В облраді говорили про особливості формування територіальних громад

7 лет назад 0

Про особливості формування територіальних громад області в умовах децентралізації говорили вчора в обласній раді з головами районних рад.

Ініціатором такої одноденної фахової майстерні виступила Українська асоціація районних та обласних рад спільно з Асоціацією міст України, в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» («ПУЛЬС»).

На початку зустрічі заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова поінформувала присутніх про затверджені нормативно-правові документи стосовно об'єднання територіальних громад. Також вона відзначила важливість проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи серед населення, оскільки на сьогодні залишається ще дуже багато питань. Зокрема, чи буде і подальше фінансування ОТГ з державного бюджету.

За словами Олександра Даниленка, представника Української асоціації районних та обласних рад, децентралізація є невідворотною, оскільки вже дуже багато зроблено для о'бєднання. Наразі в Україні вже створено 413 ОТГ.

«Мої напрацювання підтвердили думку про те, що краще за все ОТГ створювати на базі районів. Це значно полегшить процес, оскільки не треба буде створювати нові юрисдикції чи "крамсати" майно», — зауважив лектор.

Щодо фінансового забезпечення, то Олександр Даниленко впевнений у тому, що держава не покине напризволяще людей в ОТГ, а продовжить підтримувати та допомагати. В той же час, держава стимулюватиме громади працювати над наповненням та збільшенням свого бюджету.

Звичайно, попереду ще багато роботи. Так, на сьогоднішній день реформа з централізації потребує перегляду близько ста законів. Чимало законодавчих актів зараз знаходяться в опрацюванні. Зокрема, зміни в Конституції України відбудуться в статтях, що стосуються адміністративно-територіального устрою та меж районів, селищ та сіл.

У рамках заходу обговорили всі плюси та мінуси децентралізації та можливі варіанти результатів реформи. Попереду на очільників райрад чекає практична частина, яка пройде у форматі "питання – відповідь".

Херсонська обласна рада