Вартість води для зрошення: яким буде тариф на Херсонщині

3 года назад 0

Для агровиробників Херсонщини, які використовують зрошення, тариф на воду для поливу полів фактично залишиться незмінним – він підвищиться лише на 2%. Таких домовленостей вдалось досягти завдяки налагодженому діалогу Всеукраїнської Аграрної Ради, Асоціації Водокористувачів та Держводагентства. Про це повідомила прес-служба ВАР.

«Була проведена дуже грандіозна робота, яка триває з початку року і до сьогодні. Ми попросили Держводагентство піти нам на зустріч і в нас вийшов конструктивний діалог. Керівництво відомства дало нам можливість проаналізувати всі калькуляції основних управлінь водного господарства Херсонщини. Ми з’ясували, що немає остаточної, системної та аргументованої калькуляції тарифів, тому причин для підвищення ціни на воду теж немає», — зазначає учасник ВАР, голова громадської спілки «Асоціація Водокористувачів» Володимир Хвостов.

З 2016 року тариф на воду для поливу полів на Херсонщині виріс більш ніж у 2 рази: з 14,9 коп. за 1 м. куб до 31,1 коп. за 1 м. куб. Згодом щороку тарифи підвищувались від 20% до 25%. Тому фактичну незмінність тарифів аграрії вважають значним кроком вперед в питанні налагодження співпраці з Держводагентством.

«Хочу зазначити, що на початок 2021 року був проєкт рішення про те, щоб підвищити ціни на 23%, потім – на 7% і третій варіант, той, що ми реально отримали, – 2%. Я вважаю, що це – великий плюс у комунікації з керівництвом Держводагентства, яке проявило політичну волю і пішло на зустріч у такий важливий для аграріїв період, коли нам загрожує посуха. Це великий поштовх до того, щоб вкладати кошти у зрошення, яке сьогодні стало всеукраїнським трендом. Це те, що нам не лише забезпечить продуктову безпеку, а й підніме економіку країни», — зауважує Володимир Хвостов.

Разом з тим, водокористувачі Херсонщини зі своєї сторони зобов’язались збільшити споживання води на 10% у порівнянні з минулим роком. Адже за останні роки споживання води агровиробниками через підвищення цін знизилось на 20%. Домовленості про збереження тарифу та збільшення використання води відображені в Меморандумі про співпрацю між Держводагентством та Всеукраїнською Агарною Радою.

«Також ми домовилися провести спільний аудит господарської діяльності районного УВГ з метою встановлення економічно обґрунтованого тарифу на послуги водогосподарських організацій, вивести еталонну калькуляцію, яка буде основною формування тарифів на воду на майбутні періоди. Тарифи мають бути зрозумілими водокористувачам. Ми повинні знати, за що ми платимо гроші. Зрозуміло, що на зрошувальних системах проводиться планова реконструкція, змінюється обладнання тощо. Все це впливає на формування тарифів. Але, якщо нам все зрозуміло і тарифи сформовані прозоро, ми готові платити більше», — зазначає Володимир Хвостов.