Відкрито меморіальну дошку на честь переможної операції українського війська у Новоолексіївці

6 лет назад 0

Рівно 100 років тому в Україні відбувалися події, що тісно переплітаються з нинішнім часом, і які старанно замовчувалися. 20 квітня 1918 армія Української Народної Республіки під командування Петра Болбочана звільнила від більшовиків Новоолексіївку, а 22 квітня в районі Чонгара форсувала Сиваш і взяла Джанкой.

З мінімальними втратами і після короткого бою через 2 дня армія УНР увійшла до Сімферополя і рушила на південний берег. На жаль, з політичних мотивів через тиск німців не вдалося взяти Севастополь, а й там на кораблях почали піднімати українські прапори. Примітно, що в ці ж дні друге угруповання військ УНР визволила Донбас і встановила східний кордон України.

На згадку про ті події, з ініціативи істориків і патріотичних організацій за підтримки Представництва Президента в АРК, було вирішено відзначити історичну дату на адмінграніце з Кримом, який як і 100 років тому виявився захоплених російськими окупантами.

22 квітня в Генічеський район прибула ціла делегація в складі народного депутата України, голови комітету закордонних справ ВРУ Ганни Гопко, постійного Представника Президента по АКР Бориса Бабина, істориків, політичних діячів, науковців, представників Міністерства молоді та спорту, Інституту Національної пам'яті, Меджлісу кримських татар. Супроводжували делегацію місцеві органи влади і волонтери.

За участі поважних гостей відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на честь переможної операції українського війська на будинку залізничної станції Новоолексіївка (Генічеський район Херсонської області).

Новий пам’ятний знак, виготовлений коштом благодійного фонду «Героїка», присвячений учасникам Кримського походу Армії УНР.

«Ми повинні пам'ятати і вшановувати нашу історію і наших героїв. Честь і слава нашим нинішнім захисникам. Херсонщина важливий край для нашої країни і ми будемо домагатися, щоб і Президент, і Уряд приїхали сюди і побачили проблеми людей на адмінмеж із Кримом», — відзначила у ході урочистостей народний депутат України Ганна Гопко.

Члени делегації також поспілкувались з місцевими жителями, відвідали адміністративну межу, де поспілкувались на тему поверенення окупованого Криму.

Прес-служба Херсонської ОДА