У Херсоні відбулась фотовиставка «Обличчя нових громад»

6 лет назад 0

18 квітня в обласній державній адміністрації відкрилась фотовиставка «Обличчя нових громад», присвячена простим людям із сільської місцевості, які встали на шлях децентралізації і об’єдналися свого часу в територіальні громади. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Фотовиставка розповідає про дієвих і активних людей, які живуть і працюють у власних ОТГ. Це вчителі, лікарі, спортсмени, представники бізнесу та влади, люди різного віку, котрі спільними зусиллями змінюють життя своїх громад на краще.

Даний проект створений відомими фотографами Владиславом Соделем і Анастасією Сироткіною та Українським кризовим медіа-центром в рамках програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

До числа представлених світлин разом із Дніпропетровською, Тернопільською, Івано-Франківською, Миколаївською, Харківською, Кіровоградською областями увійшли й фото людей Херсонських громад. Це фотографії, зроблені в об’єднаній територіальній громаді Асканія-Нова та Музиківській ОТГ.

Як розповів голова ОТГ Асканія-Нова Віталій Свінціцький, об’єднуючись, намагалися максимально показати людям, що децентралізація помітна й доступна. Вже можна побачити її перші позитивні результати і задоволеність людей – це налагоджене освітлення, водопостачання, ремонти ФАПів, палаців культури і, найголовніше, доріг. Представлені світлини показують реальне життя громади, яка розвивається з кожним днем дедалі більше, і обличчя дітей, заради майбутнього яких і покликана децентралізація.

Голова Музиківської об’єднаної територіальної громади Олександр Лейбзон, у свою чергу, зазначив, що шкодує про те, що не мали змоги об’єднатися ще у 2015 році і зробили це пізніше, адже відставання на рік далося в знаки у процесі відновлення шкіл, доріг і інфраструктури.

«Не треба розмірковувати про об’єднання, треба це робити і працювати на благо власної громади, тільки так можна досягти нарощування економічного потенціалу території», — наполіг Олександр Лейбзон.

Під час відкриття фотовиставки були присутні голова обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв та безпосередній керівник програми USAID DOBRE Беррі Рід.

«Уряд США через нашу програму дуже зацікавлений в допомозі Херсонщині на шляху реформи, адже вона направлена на покращення якості життя у громадах. Цією фотовиставкою ми хочемо показати що значить децентралізація для жителів ОТГ, як змінилося їх життя», — розповів керівник програми USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» Беррі Рід.

Очільник Херсонщини подякував керівництву програми DOBRE за активну фінансову й технічну допомогу в процесі впровадження реформи децентралізації, адже п’ять наших громад потрапили до участі в програмі.

«Добре, коли території розвиваються завдяки злагодженій роботі як місцевого керівництва, так і влади та закордонних партнерів, які вже давно пройшли всі етапи децентралізації і можуть допомогти нам у цьому практично. Гаячи час для об’єднання, громади відтягують процес розвитку і можливість нашим дітям у майбутньому щасливо жити, працювати й так само примножувати достаток рідної Херсонщини», — зауважив Андрій Гордєєв.

Фотовиставка «Обличчя нових громад» вже експонувалась у Верховній Раді України, Будинку Уряду, а тепер мандрує регіонами України. У Херсонській обласній державній адміністрації виставка триватиме впродовж 10 днів.

На фотовиставці представлено 45 фотографій, які зроблені у громадах Херсонської (7 світлин були зроблені у Музиківській та Асканійській ОТГ), Дніпропетровської, Тернопільської, Івано-Франківської, Миколаївської, Харківської та Кіровоградської областей відомими фотографами Владиславом Соделем та Анастасією Сіроткіною.