У Херсоні вшанували подвиг Героїв Небесної Сотні

6 лет назад 0

Вчора, 20 лютого, Україна вшановувала подвиг учасників Революції гідності та увічнювала пам’ять Героїв Небесної Сотні. Про це повідомляє прес-служба Херсонської обласної ради.

20 лютого 2014 року під час мирної акції за євроінтеграцію України, участь у якій брали десятки тисяч українців з усіх областей країни, спецпризначенці за наказом тодішньої влади почали розстрілювали протестувальників. За свідченнями очевидців, за один день було до ста жертв мирного населення, яких назвали «Небесною Сотнею».

Жахливі події на Майдані сколихнули всю країну. Цей день змінив не лише нашу свідомість, але і нас самих.


Вже четверті роковини з того трагічного дня, але почуття втрати українського народу не зменшилося. Навпаки, ми щороку все глибше усвідомлюємо свою відповідальність перед Небесною Сотнею, яка дала нам іще один шанс – шанс змінити життя на краще.


Такої думки перший заступник голови Херсонської обласної ради Василь Зеленчук, який також брав активну участь у Єврореволюції. Він виїхав із Севастополя і виступив на Майдані, заявивши, що Крим з Україною.

«Тоді мене оголосили ворогом Криму. Але не всі кримчани «продалися». Багато хто ходив по півострову з синьо-жовтими прапорами та співав Гімн України. Навіть ті, хто був за Росію, зараз вже усвідомили свої помилки і хочуть повернутися до складу України», – зазначив перший заступник голови Херсонської обласної ради Василь Зеленчук під час мітингу-реквієму.


Також він впевнений, що ми, українці, зможемо спокутувати свою вину перед юнаками, які поклали своє життя на Майдані, лише тоді, коли збудуємо сильну, незалежну Україну.

«Ми зробили тільки перші кроки. Попереду ще багато роботи і важливих рішень. Але ми доведемо всім, що українці – вільна нація» , – резюмував Василь Зеленчук.

Мітинг-реквієм розпочався на Площі свободи, де таборився Херсонський Майдан. Потім перенісся до меморіалу «Героям Незалежної України», де небайдужі жителі міста та представники влади вшанували їх пам’ять квітами та запалили лампадки за упокій їх душ.


Довідка. Пам’ятний день встановлено указом Президента України П.Порошенка 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.